23948sdkhjf

Erhvervsstyrelsen undersøger Danfoss for mulige sanktionsbrud

Erhvervsstyrelsen har nu indledt en undersøgelse af den danske koncern Danfoss for mulige brud på EU-sanktionerne og reglerne for produkter, der kan anvendes militært. Det skriver Danwatch.

Det sker efter, at Danwatch i samarbejde med DR i maj måned kunne afsløre, at Danfoss gennem det russisk datterselskab AO Ridan i årevis har leveret industrielle varmevekslere til brug i den russiske flåde og den russiske hær.

Blandt andet leverede koncernen i 2017 varmevekslere til brug i to våbentransportskibe, hvoraf det ene skal tjene i Sortehavsflåden med base på den ulovligt annekterede Krim-halvø.

I en skriftlig orientering til Det Udenrigspolitiske Nævn oplyser Erhvervsstyrelsen, at de er ved at undersøge sagen nærmere og bedt Danfoss om en redegørelse.

- Afhængig af redegørelsens indhold vil Erhvervsstyrelsen kunne afgøre, om der eventuelt er sket overtrædelser i forhold til dual use-reglerne (produkter, der både kan anvendes civilt og militært, red.) eller EU-sanktionerne, skriver Erhvervsstyrelsen.

DR og Danwatch har tidligere fået oplyst i en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen, at Danfoss ikke har haft korrespondance med styrelsen vedrørende det russiske datterselskab AO Ridan.

Danfoss har selv meldt ud, at man har foretaget en intern undersøgelse af handlerne med det russiske militær gennem datterselskabet Ridan. Den undersøgelse endte med, at virksomheden frikendte sig selv for ethvert brud på interne retningslinjer og procedurer.

- Vi kan bekræfte, at Ridan har haft en god godkendelsesprocedure og dobbelttjekket alle ordrer, om de overholder alle eksterne og interne regler og procedurer herunder de sanktioner, der blev pålagt Rusland efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014, konkluderede Danfoss’ pressechef, Mikkel Ballegaard Pedersen, i en mail til Danwatch i slutningen af maj.

Sagen har har vakt stor utilfredshed på Christiansborg, hvor Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har indkaldt forsvarsminister Morten Bødskov (S) og repræsentanter for Udenrigsministeriet til at redegøre for sagen i Udenrigspolitisk Nævn.

- Hvis det er sådan, at det er lovligt, så er der stadigvæk hele det etiske spørgsmål. Altså underforstået: Har Danfoss’ datterselskab været med til at sørge for, at Putins krigsmaskine har haft de muskler, som den har? Jeg må indrømme, at jeg synes, det er meget moralsk og etisk forkert, lød det fra Michael Aastrup Jensen.

Næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn er 21. juni.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125