23948sdkhjf

Ikast-Brande vippet af tronen som Danmark mest erhvervsvenlige kommune

DI har netop udgivet sin årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed

Ikast-Brande Kommune har vundet DI’s undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed 11 ud af 12 år. Men i år – 13. gang prisen bliver uddelt - er det slut.

Vejen Kommune stormer ind på førstepladsen, og med Morsø Kommune på andenpladsen er Ikast-Brande i år henvist til bronze-pladsen. Mere end fire ud af fem virksomheder i Vejen Kommune vender i 2022 tommelfingeren opad til kommunens erhvervsvenlighed.

- Når nu Ikast-Brande skulle skubbes ned af piedestalen, så er det ikke helt overraskende at det er Vejen, der gør det. I 2020 blev de nummer to, og sidste år fik de en fjerdeplads. Det er således en mangeårig indsats, der giver Vejen den flotte sejr i år, siger medlemsdirektør i DI Anders Søndergaard Larsen.

Fra 2021 til i år har Vejen Kommune forbedret sig på de fleste af parametrene i DI’s årlige undersøgelse. Og sammen med Herning Kommune vinder de kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”, hvor virksomhederne vurderer deres generelle tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed, og om de vil anbefale andre virksomheder at flytte til kommunen.

Alle kommunens medarbejdere har en stor andel i, at vi er nået helt til tops - uden deres indsats var vi aldrig nået hertil. Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få førstepladsen Frank Schmidt Hansen, borgmester i Vejen

- Alle kommunens medarbejdere har en stor andel i, at vi er nået helt til tops - uden deres indsats var vi aldrig nået hertil. Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få førstepladsen. Det er en fantastisk anerkendelse at få fra vores virksomheder, at de sætter pris på den indsats og service, vi gør os umage med at yde overfor dem, siger borgmester i Vejen Frank Schmidt Hansen (K).

Vejen Kommune vinder udover den samlede Lokal Erhvervsvenlighed 2022 også kategorien ”Arbejdskraft”, hvor kommunen går frem fra en andenplads i sidste års undersøgelse.

Hvor Vejen ikke var en helt uventet vinder i år, så ser det anderledes ud med andenpladsen. Landets næstmest erhvervsvenlige kommune i 2022 er nemlig Morsø, som er i top 10 for første gang. Siden 2016, hvor kommunen opnåede en 63. plads, er Morsø stort set uafbrudt rykket opad på ranglisten. Og Morsø Kommune er første kommune nogensinde, der vinder tre kategorier, ”Sagsbehandling”, ”Uddannelse” og ”Digitale Rammer”.

- Resultatet for den nordjyske ø-kommune Morsø er næsten lige så imponerende som Vejens. Morsø prioriterer erhvervslivet meget højt, og det giver pote i undersøgelsen. Stort tillykke til Morsø, siger Anders Søndergaard Larsen.

Vestjylland bedste landsdel

Når resultaterne deles op på landsdele, så er der gode nyheder for flere områder. Vestjylland har – trods sejren til sydjyske Vejen Kommune – overhalet Sydjylland, som var bedste landsdel sidste år. Den gennemsnitlige placering for de otte kommuner i Vestjylland - Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg kommuner – er en 19. plads. Gennemsnittet i Sydjylland er 21, og de to jyske landsdele skiller sig ud, som de klart mest erhvervsvenlige i landet.

- De to jyske landsdele gør det virkelig godt. Kommunerne gør sig umage for at tiltrække virksomheder, bosættere og arbejdspladser, og der er en sund konkurrence imellem dem. Og når kommunerne skaber gode forhold for virksomhederne, så skaber det også bedre velfærd i kommunerne, siger Anders Søndergaard Larsen.

Nordjyllands kommuner er gået mere end seks pladser frem i gennemsnit, og kommunerne i Syd- og Vestsjælland er i gennemsnit gået mere end otte pladser frem.

- Det er tiltrængt fremgang for to områder, som i de foregående år har haft det svært i Lokal Erhvervsvenlighed, siger Anders Søndergaard Larsen.

- Jeg håber, at kommunerne i Nordjylland og på Sjælland vil fortsætte den positive indsats og intensivere det gode arbejde med at skabe gode vilkår for virksomhederne. Det lønner sig og bliver til gavn for alle i kommunen, siger Anders Søndergaard Larsen.

De næsten 8.000 virksomheder har også svaret på, hvilket område de finder vigtigst, at politikerne i både kommuner og i Folketinget gør noget ved. For begge områder er svaret arbejdskraft. I alle tidligere år – hvor DI kun har spurgt til virksomhedernes foretrukne kommuneindsats - har infrastruktur været virksomhedernes højest prioriterede område.

Foruden de næsten 8.000 svar fra virksomhederne er kommunerne også vurderet på 38 statistiske parametre.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094