23948sdkhjf

Robotproducent vinder pris

FarmDroid får DI Sydvestjyllands Initiativpris 2022

Verdens første fuldautomatiske robot, der kan udføre både såning og lugning af afgrøder og ovenikøbet kører på solenergi. Sådan en robot har virksomheden FarmDroid i Vejen udviklet.

Virksomheden, der startede i 2018, sælger allerede den fuldautomatiske robot til landbrug over hele verden. Dermed er FarmDroid med til at hjælpe landmænd med at dyrke jorden økologisk og CO2-neutralt.

FarmDroids robotter bliver samlet i Vejen af komponenter leveret af underleverandører, hvoraf mange er fra lokalområdet.

Fra iværksætterdrøm til voksende virksomhed

Det er baggrunden for, at FarmDroid nu får DI Sydvestjyllands Initiativpris.

- DI Sydvestjyllands bestyrelse vil gerne med tildelingen af årets initiativpris anerkende FarmDroids indsats. Vi er meget imponeret over den innovative tilgang, som virksomheden viser. Både i forhold til at udvikle et helt unikt produkt som er med til at sikre et bæredygtigt landbrug. Men også i forhold til på ganske få år at have udviklet en iværksætterdrøm til en voksende virksomhed, siger formand for DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, der er regional vice president i Lineage Logistics.

FarmDroids robot sår afgrøden på nogle bestemte koordinater, som den husker undervejs. Efterfølgende kører den ud på samme mark, hvor den ud fra de kendte koordinater på planterne ved nøjagtig, hvor afgrøden er placeret, og dermed ved den, hvor den skal luge, og hvor den ikke skal.

Fremdriften sker med el-motorer, der forsynes med strøm fra solceller monteret oven på robotten. Solenergien lagres i en batteribank, hvilket sikrer energi nok til, at den de fleste dage kan holde sig selv i gang 24 timer i døgnet.

Der er to forklaringer på det lave energiforbrug: For de første går redskaberne ikke ret dybt ned i jorden. For det andet kører robotten relativt langsomt.

Den grønne omstilling

Den gennemgående idé har været den samme siden begyndelsen: Frøet placeres uhyre præcist. Robotten husker, hvor frøet ligger, og når den skal luge, luger den lige så forsigtigt uden om den spirende plante.

- Langt de fleste danske virksomheder er i disse år i fuld gang med at finde løsninger i forhold til den grønne omstilling. Det er virkelig et område, hvor virksomhederne tager ansvar. Derfor er det også så godt at kunne give DI Initiativprisen til en virksomhed, som har vist, at det kan lykkes at skabe helt nye løsninger, siger Jesper Toft Mathiasen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Kaotisk 2023-start i elektronikbranchen: Fyringer og konkurser på stribe - og et enkelt lyspunkt
Universal Robots: Ny EU-aftale fremtidssikrer den danske robotindustri
Droneleverancer skal effektivisere havvind
24 job reddet på sønderjysk køleskabsfabrik
Dronevirksomhed er gået konkurs
UV-virksomhed får endnu en hæder
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125