23948sdkhjf

Terma indgår stor rammeaftale med Forsvaret

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) skal anskaffe et luftværnssystem til Hærens 1. Brigade. Luftværnssystemet skal opfylde Natos styrkemål til Danmark på området very short range air defence.

Derfor er der nu indgået en rammeaftale med Terma som system- og integrationsansvarlig om levering af det samlede luftværnssystem.

Eksisterende rammeaftaler dækker en del af indkøbet

Det samlede luftværnssystem består af en række delsystemer for eksempel radarer, køretøjer og våben. Aftalen indebærer, at Terma skal integrere disse delsystemer i et samlet luftværnssystem.

Mange af delsystemerne er standardvarer, der anskaffes af FMI via eksisterende rammeaftaler og integreres i det samlede luftværnssystem af Terma. Dette drejer sig blandt andet om køretøjer og kommunikationsudstyr. FMI leverer endvidere de våben, der indgår i det samlede system.

De delsystemer, der ikke kan skaffes gennem eksisterende rammeaftaler, skal Terma levere.

Våbenvalg skal besluttes

Luftværnssystemet skal baseres på Termas C2 kommando- og kontrolsystem, der blandt andet, via integration med forskellige sensorer og kommunikationssystemer, kan forbinde flere enheder.

Luftværnssystemet forventes monteret på køretøjer blandt andet af typen Piranha 5, der er et standardkøretøj i Hæren.

I den kommende tid skal typevalg for en række delsystemer besluttes, herunder hvilke våben, der skal anvendes. Det ligger dog fast, at der skal indgå både missiler og maskinkanoner.

Aftalen omfatter desuden vedligeholdelse af systemet i dets forventede 30-årige levetid.

Vigtigt med dansk leverandør

Chefen for FMI, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, udtaler:

- Den her aftale er grundstenen i det kommende arbejde med at opbygge et very short range luftværnssystem til Forsvaret. Af sikkerhedsmæssige hensyn er det afgørende, at vi indgår aftale med én hovedleverandør, der kan påtage sig systemhusansvaret for det samlede system, herunder integrationen af alle delsystemer.

Han fortsætter:

- Samtidig er det afgørende, at den overordnede systemintegration foretages hos en national leverandør for at sikre væsentlige nationale sikkerhedsinteresser. Dette skal tilsikre, at eventuel ”nedetid” minimeres, og at behovet for opgradering og vedligehold kan opfyldes uden risiko for eksportrestriktioner fra udenlandske stater eller problemer med lange forsyningslinjer. Jeg er derfor virkelig glad for at kunne underskrive denne 30-årige rammeaftale med det danske firma Terma.

Stor erfaring

Terma er i forvejen system- og integrationsansvarlig i en eksisterende aftale med Søværnet. Jes Munk Hansen, administrerende direktør for Terma, udtaler:

- Terma har stor erfaring med levering af luftforsvarssystemer, herunder den danske hærs low level air defense system M/93, Dehawk til Flyvevåbnet, C-Flex til Søværnet samt lignende løsninger til civile virksomheder. Vi ser frem til det kommende samarbejde med FMI og Forsvaret og til at påtage os rollen som system- og integrationsansvarlige for de kommende danske luftværnssystemer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Invisio sikrer ny tocifret millionordre
Universal Robots præsenterer største omsætning nogensinde
Vestas sluttede 2022 med milliardstore nedskrivninger
Kobots er reddet: Medarbejderne overtager driften i nyt selskab
Dansker bliver ny nordisk direktør hos international datacenter-kæmpe
Bestyrelsesformand siger farvel til GN
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.125