23948sdkhjf

Litauen vil producere halvledere under milliardstor EU-plan

Litauen går nu ind i det voksende og vigtige marked for halvledere, altså chip til computere, mobiltelefoner, biler og mange andre formål.

Det sker ifølge Reuters som følge af en aftale mellem den litauiske teknologivirksomhed Teltonika og Taiwans industrielle teknologiske institut.

Taiwan er verdens førende producent af teknologien. Landet står for 65 procent af den globale produktion.

Under aftalen får Teltonika adgang til en række af Taiwans produktionsteknologier.

EU offentliggjorde sidste år en 320 milliarder kroner stor plan om at kickstarte produktionen af halvledere i regionen.

Inden 2030 vil EU stå for 20 procent af verdens produktion af teknologien. I dag står man kun for omkring 10 procent.

- Denne afhængighed og usikkerhed har vi simpelthen ikke råd til. Derfor skal 20 pct. af verdens chipproduktion i 2030 foregå i Europa, sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, dengang.

Under planen vil EU have tre fabrikker etableret. De skal kunne servicere alle virksomheder, som måtte have brug for teknologien.

Halvledere er afgørende for at kunne producere alle mulige former for elektronik.

Markedet har de seneste år været ramt af en globale mangel, som har ført til længere ventetider på nye biler og mangedoblinger af prisen for visse computerkomponenter.

Også USA vil forsøge at gøre op med nogle af de problemer.

Derfor underskrev præsident Joe Biden sidste år en pakke med statsstøtte på 52 milliarder dollar - tilsvarende cirka 382,4 milliarder kroner - til amerikanske virksomheder på området.

Flere kongresmedlemmer havde inden afstemningen sagt, at de generelt ikke ville stemme for så stor statsstøtte til private virksomheder, men at lignende træk i EU og Kina, der også er en stor producent, gør det nødvendigt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125