23948sdkhjf

Svenskere skruer op for dansk batteri-genvinding

Med et stigende salg af elbiler og en faldende forsyning af råmaterialer til batteriproduktion, satser svenske Stena Recycling på at blive en førende aktør inden for genbrug og genanvendelse af elbilsbatterier i Europa, og senest har de investeret 164 millioner danske kroner i et nyt genvindingsanlæg i Sverige, mens de i Danmark har de åbnet et opsamlingscenter, som var det første af sin slags, da det blev åbnet sidste år.

Det skriver Stena Recycling i en pressemeddelelse.

For nyligt er de første batterier fra centret i Farum blevet klar til at blive genbrugt og genvundet.

Det danske center har en kapacitet på 500 tons om året. De første 40 tons batterier er blevet behandlet på anlægget og er klar til at blive sendt til Stena Recyclings nye genvindingsanlæg i Halmstad i Sverige, der åbner 30. marts i år.

- Nu nærmer vi os åbningen af Stena Recyclings batterigenvindingsanlæg i Sverige, og det betyder, at battericentret i Danmark også går ind i en ny fase, siger Henrik Grand Petersen, CEO i Stena Recycling i Danmark.

EU-forordning vil skabe efterspørgsel

Litiumionbatterierne fra centret i Farum skal sendes til det nye anlæg i Sverige, som vil have kapacitet til at genanvende 10.000 tons batterier om året. En avanceret proces vil på sigt gøre det muligt at genanvende mere end 95 procent af et brugt batteri. Værdifulde mineraler som kobolt, litium og nikkel vil blive udvundet og anvendt i produktionen af nye batterier med meget større mulighed for genanvendelse.

Det er især elbilbatterier, som Stena Recycling forventer at skulle opsamle i Farum, og de tror på, at der fremover vil blive stor efterspørgsel.

EU-Kommissionen har nemlig foreslået en ny batteriforordning, hvor det blandt andet kræves, at batteriproducenter allerede i 2030 skal anvende genudvundne materialer til fremstilling af batterier, og at genvindingsvirksomheder skal opfylde både generelle genanvendelsesniveauer for hele batteriet og specifikke genanvendelsesprocenter for vigtige metaller.

– Den foreslåede EU-forordning vil sammen med den stigende efterspørgsel efter elbiler og andre batteridrevne produkter medføre et enormt pres for at finde løsninger til at genbruge og genanvende elbilsbatterier. Markedet for genbrug og genvinding af batterier vokser hurtigt, og vi tror, at det vil nå op på en værdi af cirka 171 milliarder danske kroner på verdensplan inden for ti år. Stena Recycling vil således spille en vigtig rolle i bilindustriens elektrificeringsproces, siger Marcus Martinsson, der er produktchef for batterier hos Stena Recycling.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Produktionsklyngen Made etablerer ny hub
Sackit rammer trecifret toplinje, men overskuddet er på skrump
Meew er gået konkurs
Sønderjyder vil indtage USA: - Vi er mere end fortrøstningsfulde
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner
Lys-virksomhed henter ny CEO
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.109