23948sdkhjf

Fem robot-trends for 2023

International Federation of Robotics har udgivet en ny rapport hvor de analyserer de vigtigste trends inden for robotter i 2023.

- Robotter spiller en fundamental rolle i at sikre den skiftende efterspørgsel hos producenter verden rundt. Nye trends inden for robotter tiltrækker brugere fra små virksomheder til globale OEM’er, siger Marina Bill, president for International Federation of Robotics.

Organisationen har udpeget fem hovedtrends.

Energieffektivitet

Energieffektivitet er nøglen til at forbedre virksomhedernes konkurrencedygtighed i en tid med stigende energiudgifter. Implementering af robotter hjælper på mange måder til et lavere energiforbrug. Sammenlignet med traditionelle produktionslinjer er der besparelser at hente gennem et reduceret varmeforbrug. Samtidig arbejder robotterne hurtigere så produktionen bliver mere tids- og energieffektiv.

Nutidens robotter er designet til at bruge mindre energi hvilket fører til lavere produktionsomkostninger. For at kunne imødegå bæredygtighedsmål bruger virksomheder industrielle robotter udstyret med energispare-teknologi: robot-kontrolsystemer kan konvertere kinetisk energi til elektricitet, og lede det tilbage i strømnettet. Denne teknologi reducerer markant den energi der skal til for at drive en robot. En anden egenskab er strømbesparende indstillinger der kontrollerer robottens energiforsyning on-demand gennem hele arbejdsdagen. Da fabrikker allerede i dag monitorerer deres energiforbrug vil sådanne forbundne sensorer formentlig blive industristandard for robotløsninger.

Relokation

Robusthed er blevet en vigtig driver for relokation i forskellige brancher. Bilproducenter investere for eksempel kraftigt i kortere forsyningslinjer for at bringe processer tættere på deres kunder. Disse producenter bruger robotter til at fremstille kraftfulde batterier omkostningseffektivt og i store mængder til at understøtte deres elbilprojekter. Disse investeringer gør forsendelsen af ​​tunge batterier overflødig. Dette er vigtigt, da flere og flere logistikvirksomheder nægter at sende batterier af sikkerhedsmæssige årsager.

Flytning af mikrochipproduktionen tilbage til USA og Europa er en anden relokations-tendens. Da de fleste industriprodukter i dag kræver en halvlederchip for at fungere, er levering tæt på kunden afgørende. Robotter spiller en afgørende rolle i chipfremstillingen, da de lever op til de ekstreme krav til præcision. Specialdesignede robotter automatiserer fremstillingen af ​​chips, overtager rengørings- og renseopgaver eller tester integrerede kredsløb. Nylige eksempler på relokation er Intels nye chipfabrikker i Ohio eller den nyligt annoncerede chipfabrik i Saarland-regionen i Tyskland, der drives af chipproducenten Wolfspeed og billeverandøren ZF.

Robotter bliver lettere at bruge

Programmeringen af robotter er blevet lettere og tilgængelig for ikke-eksperter. Leverandører af software-drevne automationsplatforme støtter virksomheder ved at lade brugerne håndtere industrirobotter uden nogen tidligere programmeringserfaring. OEM’ere arbejder hånd i hånd med lav-kode- eller endda ingen-kode-teknologipartnere der gør brugere på alle niveauer i stand til at programmere en robot.

Den brugervenlige software parret med en intuitiv brugeroplevelse erstatter omfattende robotprogrammering og åbner op for nye robotteknologiske automatiseringsmuligheder: Software-startups går ind på dette marked med specialiserede løsninger til små og mellemstore virksomheder. For eksempel kan en traditionel tung industrirobot udstyres med sensorer og ny software, der muliggør kollaborativ opsætning. Dette gør det nemt for arbejdere at tilpasse tunge maskiner til forskellige opgaver. Virksomheder vil således få det bedste fra begge verdener: robust og præcis industrirobothardware og avanceret cobot-software.

Brugervenlige programmeringsgrænseflader, der gør det muligt for kunderne selv at opsætte robotterne, driver også det nye segment af billig robotteknologi. Mange nye kunder reagerede på pandemien i 2020 ved at prøve robotløsninger. Robotleverandører anerkendte denne efterspørgsel: Nem opsætning og installation, for eksempel, med prækonfigureret software til at håndtere gribere, sensorer eller controllere understøtter en billigere robotimplementering. Sådanne robotter sælges ofte gennem webshops, og programrutiner til forskellige applikationer kan downloades fra en app-butik.

Kunstig intelligens og digital automatisering

Drevet af fremskridt inden for digitale teknologier tilbyder robotleverandører og systemintegratorer nye applikationer og forbedrer eksisterende med hensyn til hastighed og kvalitet. Forbundne robotter transformerer produktionen. Robotter vil i stigende grad fungere som en del af et forbundet digitalt økosystem: Cloud computing, big data analytics eller 5G-mobilnetværk giver det teknologiske grundlag for optimeret ydeevne. 5G-standarden vil muliggøre fuldt digitaliseret produktion, hvilket gør kabler på fabriksgulvet forældede.

Kunstig intelligens (AI) rummer et stort potentiale for robotteknologi, hvilket muliggør en række fordele ved fremstilling. Hovedformålet med at bruge AI i robotteknologi er bedre at kunne styre variabilitet og uforudsigelighed i det eksterne miljø, enten i realtid eller offline. Dette får AI, der understøtter maskinlæring, til at spille en stigende rolle i softwaretilbud, hvor kørende systemer gør gavn, for eksempel med optimerede processer, forudsigelig vedligeholdelse eller visionsbaserede gribere.

Denne teknologi hjælper producenter, logistikudbydere og leverandører med at håndtere hyppigt skiftende produkter, ordrer og lager. Jo større variabiliteten og uforudsigeligheden af ​​miljøet er, jo mere sandsynligt er det, at AI-algoritmer vil give en omkostningseffektiv og hurtig løsning – for eksempel for producenter eller grossister, der beskæftiger sig med millioner af forskellige produkter, der ændrer sig med jævne mellemrum. AI er også nyttig i miljøer, hvor mobile robotter skal skelne mellem de objekter eller mennesker, de møder, og reagere forskelligt.

Nyt liv til industrielle robotter

Da en industrirobot har en levetid på op til tredive år, er nyt teknisk udstyr en fantastisk mulighed for at give gamle robotter et "andet liv". Industrielle robotproducenter som ABB, Fanuc, Kuka eller Yaskawa driver specialiserede reparationscentre tæt på deres kunder for at istandsætte eller opgradere brugte enheder på en ressourceeffektiv måde. Denne forberedelses-til-reparationsstrategi for robotproducenter og deres kunder sparer også omkostninger og ressourcer. At tilbyde langsigtede reparationer til kunderne er et vigtigt bidrag til den cirkulære økonomi.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sackit rammer trecifret toplinje, men overskuddet er på skrump
Meew er gået konkurs
Sønderjyder vil indtage USA: - Vi er mere end fortrøstningsfulde
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner
Lys-virksomhed henter ny CEO
Lemvig-virksomhed åbner ny fabrik i Kina: - Vi må ikke tøve
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.128