23948sdkhjf

Unge aalborgensere vil redde murere med nyudviklet robot

Fugefræsning er en vaskeægte hadeopgave for mange håndværkere. 

Derfor har tre unge iværksættere – Emil van der Bijl, Martin van der Bijl og Jannik Iversen - fra Aalborg Universitet udviklet en ny fugerobot, som skal aflaste murerne i deres vigtige opgave med at renovere og bevare murstensbygninger til eftertiden.

Fugerobotten er kommet til verden i de tre iværksætteres virksomhed, Site-Tech, og de ser robotten som en mulighed for både at arbejde mere effektivt, sikkert og med mindre risiko for fejl.

- Fugefræsning er så hårdt, at du kun må arbejde med det tre timer om dagen. Det betyder, at der skal arbejdes i to-tre-holds-skift på store renoveringsprojekter for at få fremdrift. Vi har opfundet en robot, som kan fjerne fugerne præcist med mindre risiko for at beskadige murværket, siger Jannik Iversen, co-founder af Site-Tech, i en pressemeddelelse.

Fjerner støv

Robotten er designet til at styre sig selv og kan sammenlignes med en væghængt CNC-fræser. Derudover har den monteret en støvsuger, så støvpartiklerne fra fræsningen ikke kommer ud i luften og ned i lungerne.

- Når du fræser på den gammeldags måde, kan du have svært ved at se, hvor langt du er nået, og hvor godt arbejdet er udført, hvis du skal håndtere støvet effektivt. Derfor vælger mange murere støvsugeren fra til stor skade for deres helbred. De små støvpartikler ender nemlig ofte i lungerne og kan give åndedrætssygdomme på længere sigt. Vores robot opsamler støvet direkte ved kilden, så byggepladsen bliver støvfri, siger Jannik Iversen.

Skal testes på Kronborg

Site-Tech har arbejdet på robotten i et par år og testet den på forskellige opgaver. Undervejs er robotten blevet justeret og tilpasset miljøet på en udendørs byggeplads. Arbejdet udenfor kræver nemlig en høj grad af robusthed, forklarer Jannik Iversen.

- Robotten skal kunne klare kraftig vind, regnvejr og det hårde miljø på en byggeplads. Det stiller store krav til robusthed og omstillingsparathed. Derudover skal skærearbejdet være meget præcist. Vi har udviklet et software med machine learning, så robotten løbende forbedrer sig i forhold til at genkende murstenene og fokusere på fugerne. Dette koblet med den mekaniske styring i 3 dimensioner giver en højere kvalitet og en lavere fejlfrekvens.

Robotten er blevet test på en villa i Aalborg, på Københavns Rådhus og er nu i gang ved Mogens Daarbak Ejendomsselskab i Aalborg.

I slutningen af marts skal den testes på Kronborgs voldmur i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078