23948sdkhjf

Eksporten af energiteknologi falder

Nye tal fra Dansk Energi viser, at eksporten af energiteknologi faldt med 11 procent i 2012 i forhold til 2011.
Det er et betydeligt større fald end i industrieksporten generelt set.

Dansk eksport af energiteknologi blev i 2012 på knap 56 mia. kroner. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik og Eurostat, som Dansk Energi har analyseret på. Dermed må området notere sig et fald i eksporten på ca. 11 procent i forhold til året før.

- Den grønne omstilling er en stor mulighed for Danmark. Men det markante fald i eksporten får de røde lygter til at blinke, og den førerposition, som Danmark har på energiområdet, er under pres, konstaterer Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Dansk Energi mener, der er brug for politisk handling, og glæder sig over, at regeringen har lagt sig i et erhvervsvenligt spor med den nye vækstplan.

- Vi mangler vækst i Danmark, og vi må rydde de mest oplagte barrierer for væksten af vejen. Det kan ske ved, at regeringen viser handlekraft og fortsætter de gode takter fra Vækstplan DK med en modernisering af NOx-afgiften, som belønner innovative virksomheder, der er effektive til at begrænse deres NOx-udslip, fortsætter Anders Stouge.

Vejen til styrket konkurrenceevne
En af vejene til at styrke konkurrenceevnen og understøtte eksporten af energiteknologi er ifølge Dansk Energi også at følge en række af anbefalingerne fra regeringens Vækstteam for Energi og Klima, som i sidste uge gav sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan øge eksporten af energiteknologi med 50 procent svarende til yderligere 30 mia. kr. frem mod 2020.

- Hvis vi fortsat skal være konkurrencedygtige, betoner væksttemaet især behovet for et velfungerende hjemmemarked, hvor teknologierne beviser deres værd i praksis og baner vejen for efterfølgende succes på eksportmarkederne. Derfor skal regeringen se at få gjort noget ved den skadelige regulering af elselskaberne, som i praksis bremser udviklingen af det hjemlige marked for smartgrid-løsninger, der ellers har et stort eksportpotentiale. Men det kræver politisk handling, så energiselskaberne ikke som i dag straffes økonomisk, hvis de investerer i et mere intelligent energisystem, slutter Anders Stouge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063