23948sdkhjf

Tandlægevagt – når behovet er akut for lægehjælp

Opstår der akut et problem med smerter i munden eller tænderne, så er det vigtigt at kunne få adresseret problem og få adgang til den rette lægehjælp hurtigst muligt.

Det kan være, at du har knækket en tand, fået betændelse i en tandrod eller fået dig en byld. Uanset smertens ophav, så er det som regel utroligt ubehageligt, og derfor er det bedst at finde hjælp hurtigst muligt – både for tandlægerne, så de kan foregribe en forværret skade, men også for dig, så du slipper for unødvendige gener og længerevarende smerter.

Når uheldet er ude
Skader opstår sjældent belejligt, og da slet ikke når din tandlæge har åbent. Men hvad gør man så? Det smarte ved lægevagten er, om du er nuværende patient eller er fast patient ved anden tandlæge, at du altid kan kontakte disse tandlægeklinikker ved akutte smerter og problemstillinger for at få en akuttid. Mange tandlæger har en mulighed for akut behandling, men i weekender og på helligdage er du nødsaget til at kontakte Tandlægevagten i Århus.

I Randers kan du eksempelvis kontakte Tandlægerne Spentrup, som befinder sig små 10 km. fra Randers C, og som ligger helt centralt blandt de større byer som Hobro og Mariager. Om deres tandlægevagtservice skriver Tandlægerne Spentrup blandt andet, at det er vigtigt at ringe i forvejen, så de kan finde den hurtigst mulige tid til din akutte pine. I deres tilfælde vil det foregå på telefon 7040 4587.

Bør jeg ringe til lægevagten?
Det kan godt være forvirrende at skulle tage stilling til om smerterne eller skaden er væsentlig nok til at kontakte tandlægevagten. Det har tandlægen i Randers skrevet 6 gode råd til dig, så du hurtigt ved, hvad du bør stille op med din skade. Du kan finde deres guide her.

Hyppige årsager til tandpine
- Caries, bedre kendt som huller i tænderne, vil ofte resultere i smerter, da der i slemme tilfælde vil være direkte adgang til din nerve i tanden. Smerten vil føles jagende og konstant eller i bølger, og udbedres almindeligvis med en fyldning.

Du kan forebygge caries ved at børste tænder dagligt, som forhindrer bakterier i at ophobe sig på dine tænder.

- Er du så uheldig at få en knækket tand, så kan dette forvolde store smerter. I slemme tilfælde vil nerven være blottet, og derfor være utrolig øm og gøre ondt, når du får koldt eller varmt i munden. Disse skader opstår ofte ved et traume, hvor tanden bliver overbelastet ved hurtig og høj belastning. Dette kunne være ved fald, slag i hovedet eller ved kraftige sammenbid. Dog kan store forekomster af caries også svække tanden i en sådan grad at stykker kan knække af.

- Følsomme tandhalse kan medføre lettere smerter, og opstår som regel i forbindelse med forkert tandbørsteteknik. Det kan være manglen på tandbørstning, men også grundet for hård tandbørstning. Dertil er det også påvist at både tunge- og læbepiercinger øger tandkødets tilbagetræk, hvilket kan resultere i smerter på sigt.

- Træthedsbrud i tanden, også kaldet infraktioner, gør at tanden føles øm, når den rammer noget hårdt, eventuelt når du tygger sammen. Det er ofte svært at vide, om du har infraktioner, da smerterne kan komme og gå med lang ventetid i mellem. Ofte vil tænder med sølvfyldninger have infraktioner, da materialet udvider sig og svinder igen. Måden at behandle disse skader på foregår ofte ved hjælp af plastfyldninger, som på den måde holder sammen på tanden.

Send til en kollega

0.094