23948sdkhjf

Rygning gør dig gammel før tid

Rygning har mange negative følgevirkninger, som det dog kan være svært at påvise direkte. Det har et hold amerikanske forskere dog tydeliggjort ved hjælp af en gruppe tvillingers rygevaner.

Rygere har generelt et dårligere helbred end ikke-rygere, og KOL (rygerlunger) er selvsagt en direkte følge af mange års rygning, men rygning har også mindre udtalte følgevirkninger. De får dig eksempelvis til at se ældre ud.

Påstanden om, at rygning får dig til at se ældre ud, er nu bevist gennem et amerikansk studie, hvor to enæggede tvillinger, hvoraf den ene har røget i 17 år længere end den anden, er blevet sammenlignet. Den rygende tvilling har markant flere rynker i ansigtet; i særdeleshed omkring munden, samt poser under øjnene.

Eksemplet er blot ét ud af mange i det amerikansk studie, hvor hele 79 tvillingepar er blevet sammenlignet. Fælles for alle tvillingeparrene er, at den ene er ryger, og den anden enten ikke er ryger, eller har røget i minimum fem år kortere end sin tvilling. I henholdsvis 57% og 63% af tilfældene blev den rygende tvilling, eller den tvilling der havde røget i længst i tid, vurderet til at være ældre end sin søskende. I mange af tilfældene var der tale om tydelige forskelle, der gav grund til at tro, at den rygende tvilling var adskillelige år ældre end den ikke-rygende (eller kortere tids rygende) tvilling.

For at skabe et så reelt billede som muligt, blev der kun udvalgt tvillingepar til forskningen, som generelt havde samme vaner ellers i forhold til brug af solcreme, stressfaktorer, alkoholvaner og så videre.

Undersøgelsen er et tydeligt billede på, hvad rygning gør ved kroppen udadtil. Men du ser ikke kun ældre ud af at ryge; din krop ældes faktisk, og du vil gennemsnitligt leve i kortere tid end ikke-rygere.

Drop smøgerne og få 10 år mere at leve i
Vil du gerne leve længere og leve sundere, bør du stoppe med at ryge. Det er al forskning enig i.

En kold tyrker virker dog for de færreste; langt de fleste falder i igen inden for 1 år. Det er bedre at trappe nikotinen ned løbende, så kroppen gradvist vænnes af med sin afhængighed. På den måde undgår du også ubehagelige abstinenser, der øger risikoen for tilbagefald.

E-cigaretten er genial, da den giver mulighed for at nedjustere mængden af nikotin – uden at du behøver trappe ned på dit daglige antal af vapes.

Der er rigtig mange gode grunde til at stoppe med både indtaget af røg og nikotin. En amerikansk, canadisk og britisk undersøgelse viser nemlig, at rygning kan tage op til 10 år af dit liv. Så rygning får dig ikke kun til at se ældre ud – den ælder dig og forkorter dit liv. Ikke-rygere har eksempelvis to gange så stor chance for at fylde 80 år sammenlignet med rygere. Hertil kommer, at der på årsbasis dør mere end 6 millioner mennesker af rygning, ifølge Verdenssundhedsorganisationen.

“Den gode nyhed er, at undersøgelsen konkluderede, at de der stopper med at ryge, kan få op til 10 år af deres liv tilbage igen. Dem der stopper med at ryge i alderen 25, 34, 35, 44, 45 og 54 tilføjer omkring ti, ni og seks år til deres levetid.”, sådan skriver Bedrelivsstil.dk på baggrund af undersøgelsen.

Det handler altså om at droppe tobakscigaretterne for at se yngre ud nu – og på sigt at blive ældre. Hellere i dag end i morgen. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være et ”clean cut”, men at du med fordel kan skifte til vapes, der giver muligheden for stadig at være en del af ”rygefællesskabet” på arbejdspladsen, i skolen eller til festlighederne, mens du samtidig gradvist skruer ned for nikotinstyrken – uden at du egentlig lægger mærke til det. Rygning er nemlig ikke kun en afhængighed; det er i lige så høj grad en dårlig vane – eller en social afhængighed.

Rygning er en dårlig vane
Selvom der selvfølgelig følger en niktotinafhængighed med rygningen, følger der også i høj grad en social afhængighed med.

“Rygning er mere end bare en afhængighed. Rygning er lige så meget en vane, og en måde at omgås andre på. Du kender det måske fra dit eget liv - du tænder en cigaret for at stresse af, eller følger med "ryge-gruppen" udenfor for at få en kort pause og en snak.”, sådan skriver sundhedsguiden.dk.

Det er dog muligt at kvitte de mere end 7.000 forskellige kemiske stoffer, at stoppe aldringstegnene, slippe for de usunde bivirkninger og komme den dårlige ånde og røglugten til livs – samtidig med, at du værner om det sociale sammenhold, rygningen skaber, og måske endda får dit daglige nikotinfix. Løsningen er en e-cigaret – også kaldet vape. Med en vaper kan du selv vælge din nikotinstyrke. Dermed kan du nedregulere styrken for til sidst at blive nikotinfri, hvis det er dit ønske. Alle vape juice (som bruges i e-cigaretter), kan fås uden nikotin.

Send til en kollega

0.031