23948sdkhjf

Vitaminer og mineraler der booster din sundhed

Din krop har brug for vitaminer og mineraler for at kunne fungere optimalt.

Heldigvis bliver en stor del af vores daglige behov for vitaminer og mineraler dækket gennem vores kost, men spiser du meget ensidigt, eller er du ikke så god til at huske at spise de 600 gram frugt og grønt om dagen, som det anbefales, så kan det være en rigtig god ide at ændre dine kostvaner.

En sund og varieret kost giver dig både overskud og energi i din hverdag, og samtidig vil du også automatisk få dækket en stor del af de vitaminer og mineraler, som din krop har behov for. Her i denne artikel kan du blive klogere på, hvilke vitaminer du skal være særligt opmærksom på at indtage, samt hvordan du nemt kan tilføre dem i din kost.

Hvilke vitaminer har du brug for og hvorfor?
For at din krop kan være velfungerende, har den brug for en række forskellige vitaminer. Det gælder blandt andet:

●        A-vitaminer

●        B-vitaminer

●        C-vitaminer

●        D-vitaminer

●        E-vitaminer

●        K-vitaminer

Ifølge Sundhed.dk er A-vitaminerne nødvendige for, at du kan opretholde en god synsfunktion, ligesom de kan regulere vækst og gener, og samtidig er både A-, C-, D- og K-vitaminer med til at opbygge og vedligeholde dine muskler, slimhinder, dit skelet og din hud. B-vitaminer kan omsætte proteiner, kulhydrater og fedt til energi, mens B12-vitaminer danner dine blodlegemer.

Både C- og E-vitaminerne opretholder dit immunforsvar og dit antioxidative forsvar, og K-vitaminerne er med til at sikre, at dit blod størkner, som det skal.

Spis dig til et øget vitaminindtag
Som nævnt findes en rigtig stor mængde af vitaminer i vores kost, og det er dermed muligt at opnå det nødvendige daglige vitaminindtag via kosten. Nedenfor kan du læse mere om nogle af kostens vigtigste kilder til vitaminer.

Du kan finde C-vitaminer i blandt andet mange bær og citrusfrugter, som er rige på lige netop denne type vitaminer. Derudover indeholder kartofler og fuldkornsprodukter mange B- og C-vitaminer. Grøntsager, bær og frugter indeholder ligeledes store mængder både C- og E-vitamin, mens B- og E-vitaminer kan findes i mælke- og mejeriprodukter. I ost kan du finde en god kilde til D-vitaminer, ligesom du også kan finde det i æg.

A-vitaminer findes særligt i de røde og gule grøntsager og frugter samt i fisk, der både indeholder A-, D og B-vitaminer. Lever indeholder også et stort indhold af både A-, B og K-vitamin, og har du brug for særligt mange K-vitaminer, kan du med stor fordel vælge de mærkegrønne grøntsager. Kød og fjerkræ indeholder store mængder B-vitaminer, mens frø, nødder, kerner og vegetabilske olier er gode kilder til både A- og E-vitaminer.

Det anbefales derfor at spise sundt og varieret, så får du alle dine vitaminer.

Send til en kollega

0.015