23948sdkhjf

Kollaborative robotter kan effektivisere svejsearbejdet

Svejsearbejde kan være tidskrævende og omfattende. Især svejsning af ukomplicerede emner er bekosteligt set ud fra et tidsmæssigt perspektiv.

Derfor er der flere fordele forbundet med at automatisere svejsningen. Dette kan bedst opnås med en såkaldt kollaborativ svejserobot – uanset mængde og hyppighed.

En kollaborativ robot (også kaldet en cobot) er en robot, der er velegnet til professionelle svejseværksteder. At det er en kollaborativ robot betyder, at den er designet til at arbejde sammen med mennesker på et fælles arbejdssted. Det er ensbetydende med, at der ikke er behov for sikkerhedsafspærring.

Optimer svejsningsprocessen og frigiv kapacitet
Svejsning i forbindelse med serieproduktion handler naturligvis om effektivitet. Det handler dog i lige så høj grad om at garantere ensartet, høj svejsekvalitet. Heldigvis kan begge dele opnås med en svejserobot, da den ikke blot frigiver ressourcer og kapacitet, men også leverer et ensartet, kvalitetsrigtigt resultat.

Skal en kollaborativ robot integreres i svejsningsprocessen, anbefales det at overlade den rutineopgaverne, mens svejseren kan bruge sine kvalifikationer andre steder. Derved kan man spare ressourcer på manuel svejsning, hvilket medfører, at serieproduktion bliver mere effektiv, og svejsekvaliteten bliver høj og ensartet.

Robotten kan programmers på kort tid, hvorfor selv mindre serier kan varetages af robotten. Det betyder, at mange forretninger kan få gavn af en kollaborativ svejserobot i produktionen.

Kollaborative robotter erstatter ikke medarbejderne
Det er en udbredt misforståelse, at robotterne erstatter medarbejderne i svejseproduktionen. Dette er dog ikke tilfældet. Tværtimod effektiviserer de blot svejsernes arbejde, da de kan allokere deres fokus til sværere opgaver, der kræver større fokus og koncentration.

Som tidligere angivet er robotterne oftest også såkaldte cobots. Derfor er det robotter, der arbejder i et tæt samarbejde med svejseren – det er heraf navnet kollaborativ robot er opstået. Kilden til den store succes, der opnås ved at integrere cobots i svejseprocessen, er det unikke samarbejde mellem operatør og cobot.

Operatørens opgave er ganske vist begrænset, men er stadig en vigtig del af arbejdet. Det er operatøren, der står for at anbringe komponenten i fiksturen, vælge det rette program og igangsætte robotten. Imens den er i gang med at svejse, kan operatøren forberede den næste komponent.

Ovenstående giver et indtryk af, at investeringen i en svejserobot kan forårsage en øget produktion med et fejlfrit resultat. Varetages svejseprocessen manuelt af en svejser, kan den være tidskrævende og omfattende. Varetages den derimod i et tæt samarbejde mellem cobot og svejser, er det en helt anden sag.

Send til en kollega

0.016