23948sdkhjf

Hvad elektronik gør for miljøet og hvordan du kan hjælpe

Elektronik og elektronisk affald er en af de helt store miljøsyndere. For det første koster det miljøet en masse at producere ny elektronik, og for det andet skader det gamle, bortskaffede elektronik vores miljø i årtier.

Heldigvis går mange virksomheder over til grønnere produktionsprocesser og materialer, og EU sætter i højere grad fokus på elektronisk bæredygtighed. Og det er kun godt. Men vidste du, at du for eksempel skal bruge den samme smartphone i minimum 25 år, før den har udlignet den negative effekt, som produktionen og senere bortskaffelsen af den har på miljøet? Og når vi gennemsnitligt beholder vores telefon i omkring to år, er det tydeligt, hvilken belastning vi udsætter miljøet for.

Men hvis du er opmærksom på problemet, kan du være med til at give miljøet en hånd med nogle få, effektive overvejelser.

Få din telefon repareret for at skåne miljøet
En af de store miljøsyndere er vores hyppige udskiftning af elektronik. Tech-giganter som Apple har længe været med til at fremme den tendens ved at udgive nye telefoner hvert år og nye softwareopdateringer, der gør ældre iPhones, iPads osv. langsommere og forældede i forbrugernes øjne. Men ud over den indirekte opfordring til at skifte sin telefon ofte, er der også problemet med mindre fejl og skader.

Vi har nemlig en tendens til at købe nyt, når der er den mindste ting galt med den gamle. For eksempel kan et ældre batteri, der ikke holder strøm særlig lang tid, få mange til at skynde sig ned i butikken og købe en helt ny telefon. Det samme sker med flækkede skærme, defekte opladerstik og ødelagte kameralinser.

I den kontekst er en af de største tjenester, vi kan gøre miljøet at reparere vores telefoner – og anden elektronik for den sags skyld – i stedet for at købe nyt hele tiden. I de fleste tilfælde kan skader, langsom touchskærm og dårligt batteri nemlig hurtigt og nemt repareres for en meget lille del af, hvad et nyt produkt vil koste dig.

For at sikre dig det bedst muligt resultat kan du bruge en virksomhed som iExpert i stedet for at prøve at udføre reparationen selv. iExpert er specialiseret i reparation af iPhones og andre smartphones og tablets. Du kan både sende din telefon til iExpert og besøge en fysisk butik, så hvis du leder efter iPhone reparation i København eller en af de andre større byer, er du kommet til det rette sted. Reparationen går hurtigt og foretages af dygtige, uddannede reparatører med speciale i Apple-produkter. Du kan selvfølgelig også sende din Samsung, Huawei, OnePlus eller lignende – iExpert reparerer produkter fra alle de største mærker på markedet.

Aflever dit elektroniske affald det rigtige sted
Nogle eksperter mener, at det er vigtigere at reparere elektronik end at genbruge det. Alligevel er det klart, at der kommer et tidspunkt, hvor selv den bedste reparatør simpelthen ikke kan finde mening i at reparere en smartphone eller andet elektronik. Når det kommer hertil, er genbrug essentielt.

Men du kan ikke bare smide din brugte telefon i skraldespanden. Elektronik indeholder mange skadelige stoffer, der med tiden frigives og skader miljøet – og det er det, der sker, hvis du bare smider din gamle smartphone ud sammen med dit andet husholdningsaffald.

Mange elektronikbutikker tager imod gammelt elektronik for dig. Nogle steder kan du endda indlevere gammelt elektronik og få rabat på det næste, du køber. Ellers skal du tage dine gamle telefoner, husholdningsapparater, computere osv. med på genbrugspladsen – her kan du få hjælp til at sortere det, så det hele kommer det rigtige sted hen.

Send til en kollega

0.094