Fakta om udbudet
Udbyder
EUC Nordvestsjælland (EUCNVS)
Bistand ifm. onlineuddannelsesforløb for EUC Nordvestsjælland
EUC Nordvestsjælland (EUCNVS)
Bekendtgørelse om indgåede kontrakter
Resultat af udbudsproceduren
Tjenesteydelser
Direktiv 2014/24/EU
Del I: Ordregivende myndighed
10095794
Absalonsvej 20
Holbæk
4300
Danmark
Telefon: +45 72290100
E-mail: eucnvs@eucnvs.dk
NUTS-kode: DK012
Internetadresse(r):
Overordnet internetadresse: https://www.eucnvs.dk/
Del II: Genstand
Bistand ifm. onlineuddannelsesforløb for EUC Nordvestsjælland
EUC Nordvestsjælland udbyder bistand til online uddannelse bestående af: Leverandørens coaching, der har til formål at motivere og fastholde eleverne med henblik på at de gennemfører online uddannelsesforløb, samt understøttende elementer i form af it-platform (der skal afvikles på euconline.dk og miteuc.dk) og markedsføring af onlineuddannelserne.
Holbæk
EUC Nordvestsjælland udbyder en online uddannelsesplatform bestående af dels it-platform (der skal afvikles på euconline.dk og miteuc.dk), dels leverandørens bistand i form af markedsføring af onlineuddannelserne, og dels leverandørens ydelse i form af coaching, der har til formål at motivere og fastholde eleverne med henblik på at de gennemfører online uddannelsesforløbet.
Der skal fra kontraktstrakt 1/7, faciliteres ugentlig holdopstart på disse 3 uddannelser online:
- Erhvervsuddannelse for Studenter (EUS) (5 uger samt 10 uger),
- Grundforløb 2 Business (EUD) (20 uger),
- Grundforløb 2 Business (EUX) (20 uger).
Den udbudte genstand er opdelt i 3 aktiviteter, hhv. tilmeldingen, gennemførelse af uddannelsen og eksamen. Til hver Aktivitet efterspørges de Indsatser der udgør Tilbudsgivers bidrag til gennemførelse af onlineuddannelsen. Aktiviteter og Indsatser udgør væsentlige hovedbegreber i udbudsmaterialet. Aktivitet og Indsatser er defineret i Bilag 1 – Kontrakten, pkt. 1.4.
Ordregivers behov og funktionskrav består således dels af Bilag 4 - Kontraktens afsnit 2 og dels Kontraktbilag A – Tilbudsbesvarelse, hvor Tilbudsgiver udfra Ordregivers instrukser og udfra formålsbeskrivelsen, tilbyder sine ydelser og indsatser i partnerskabsmodellen.
For at Tilbudsgiver kan opnå det nødvendige indblik i den udbudte ydelse, er det dog essentielt at sætte sig grundigt ind i det samlede udbudsmateriale.
- Ordregiver har fastsat prisen (leverandørens vederlag) jf. udbudslovens § 162, stk. 4 (omvendt licitation), jf. Bilag 4 – Kontraktudkast, pkt. 2.4,
- Vederlaget er således fast og der konkurreres alene på de kvalitative underkriterier.
Del IV: Procedure
Del V: Kontrakttildeling
37695335
Vangedevej 5
Frederikssund
3600
Danmark
NUTS-kode: DK013
Del VI: Supplerende oplysninger
1) Spørgsmål og svar:
Tilbudsgiver opfordres til at søge eventuelle uklarheder og usikkerheder afklaret ved at stille spørgsmål til udbuddet.
Alle spørgsmål skal stilles i TenderKONNECT ved at klikke på ikonet ”+” under ”Spørgsmål”. Herefter udfyldes dialogboksen med henvisning og spørgsmålet. Ved at klikke på ”Send” fremsendes spørgsmålet til Ordregiver.
Ordregiver besvarer spørgsmål ved at uploade spørgsmål/svar-dokumentet under ”Dokumenter”.
Det er Tilbudsgivers eget ansvar at holde sig ajour med materialet i systemet.
I henhold til tidsplanen i punkt 1.5 vil spørgsmål modtaget inden spørgefristen blive besvaret af Ordregiver, hvorimod spørgsmål modtaget efter spørgefristens udløb, alene vil blive besvaret, såfremt spørgsmålets karakter ikke gør det uforholdsmæssigt byrdefuldt for Ordregiver at besvare spørgsmålet inden svarfristen.
Spørgsmål modtaget senere end 6 dage inden tilbudsfristen vil som udgangspunkt ikke blive besvaret;
2) Dokumentation af ESPD:
Tilbudsgiver og enheder som tilbudsgiver baserer sig på, skal på Ordregivers opfordring fremlægge dokumentation i henhold til udbudslovens § § 144 og 152 for de oplysninger, som er afgivet i ESPD’et. I udbudsbetingelsernes afsnit 2.3 beskrives det, hvorledes denne dokumentation skal fremlægges.
Nævnenes Hus, Toldboden 2
Viborg
8800
Danmark
Telefon: +45 35291000
E-mail: klfu@naevneneshus.dk
Internetadresse: https://erhvervsstyrelsen.dk/klagenaevnet-for-udbud
Lov om Klagenævnet for Udbud (Lov nr. 492 af 12.5.2010 som ændret ved lov nr. 1556 af 21.12.2010, lov nr. 618 af 14.6.2011, lov nr. 1231 af 18.12.2012, lov nr. 511 af 27.5.2013) med efterfølgende ændringer jf. lov nr. 1564 af 15.12.2015 (udbudsloven) fastsætter følgende klagefrister for EU-udbud, som ordregiver henholder sig til:
1) en virksomheds klage over ikke at være blevet udvalgt skal være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden 20 kalenderdage fra dagen efter afsendelse af en underretning til de berørte ansøgere om, hvem der er blevet udvalgt, jf. udbudslovens § 171, stk. 2, eller denne lovs § 2, stk. 1, nr. 1, når underretningen er ledsaget af en begrundelse for beslutningen;
2) Klage over udbud eller beslutninger omfattet af udbudslovens afsnit II eller III eller forsyningsvirksomhedsdirektivet, som ikke er omfattet af stk. 1, skal være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden:
2.1) 45 kalenderdage efter at ordregiveren har offentliggjort en bekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende om, at ordregiveren har indgået en kontrakt. Fristen regnes fra dagen efter den dag, hvor bekendtgørelsen er blevet offentliggjort;
2.2) 30 kalenderdage regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte tilbudsgivere om, at en kontrakt baseret på en rammeaftale med genåbning af konkurrencen eller et dynamisk indkøbssystem er indgået, hvis underretningen har angivet en begrundelse for beslutningen;
2.3) 6 måneder efter at ordregiveren har indgået en rammeaftale regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte ansøgere og tilbudsgivere, jf. § 2, stk. 2, eller udbudslovens § 171, stk. 4;
2.4) 20 kalenderdage regnet fra dagen efter at ordregiveren har meddelt sin beslutning, jf. udbudslovens § 185, stk. 2, 2. pkt.
Carl Jacobsens Vej 35
Valby
2500
Danmark
Telefon: +45 41715000
E-mail: kfst@kfst.dk
Internetadresse: http://www.kfst.dk