23948sdkhjf

Kritikere: CVR-lov er uden effekt

Hverken brancheorganisationer eller oppositionspolitikere regner med, at CVR-loven nedbringer sort arbejde i branchen.
Det kommer næppe til at nedbringe mængden af sort arbejde i branchen, at SKAT nu har indledt de første prøvesager mod overtræderne af den såkaldte CVR-lov, som trådte i kraft med virkning fra 1. januar 2013.

Sådan lyder det samstemmende fra de brancheorganisationer og politikere, Electronic Supply har været i kontakt med.

- Jeg mener stadig, at det er en lov, der bare pålægger virksomhederne nye byrder, uden at det reelt har nogen effekt. Jeg har ikke set noget fra SKAT eller andre, der kan dokumentere, at tiltaget har nedbragt sort arbejde, siger Torsten Schack Pedersen, skattepolitisk ordfører for Venstre.

Han var sammen med Dansk Folkepartis trafikordfører, Dennis Flydtkjær, blandt de mest aktive kritikere af loven, før den blev vedtaget forrige sommer.

Læs også: SKAT har fanget de første overtrædere af CVR-loven

SKAT meddelte tirsdag, at man har nu taget initiativ til at køre fire prøvesager mod virksomheder, der har overtrådt loven, mens yderligere fem sager venter på afgørelsen af disse. Pågribelsen af de ni overtrædere skal holdes op mod, at SKAT selv vurderer, at CVR-loven omfatter 200.000 gulpladebiler i Danmark.

- Vores medlemsvirksomheder betragter helt generelt kravet som en mildt irriterende ting at skulle gøre, og de efterlyser svar på, hvilken effekt kravet vil have i virkeligheden, siger chefkonsulent Jesper Højte Stenbæk fra Dansk Erhverv.

Effektmåling snarere end prøvesager
Brancheorganisationen forholdt sig overvejende positiv i forhold til kravet, da det blev fremsat som en del af en større lovpakke, men chefkonsulenten stiller sig alligevel skeptisk over for, hvad det konkrete initiativ vil have af effekt.

- Det er helt fint, at SKAT nu kører de her prøvesager, men det ville være bedre, hvis de fokuserede på en effektmåling af loven. Det giver trods alt en mindre, administrativ byrde for virksomhederne, så på den baggrund er det relevant at spørge, hvad effekten har været, hvordan det har virket og om der er mindre sort arbejde nu, pointerer Jesper Højte Stenbæk.

Han erkender, at det ikke vil være muligt at lave en fuldstændig opgørelse over lovens effekt, men efterlyser i det mindste et svar på, om den lovpakke, som CVR-kravet indgik i, har hjulpet.

- En af vores hovedtanker i forhold til at få Danmark ud af krisedybet er, at den offentlige sektor skal være effektiv. Og så skal den jo ikke foretage sig ligegyldige ting eller lave regler bare for at lave regler, lyder ræsonnementet fra Jesper Højte Stenbæk.

Heller ikke i Håndværksrådet er forventningerne til effekten af CVR-loven høje. Kommunikationschef Frederik Faurby siger, at man ikke anser loven for at være afgørende i kampen mod sort arbejde, mens medlemsvirksomhederne mest af alt anser kravene for at være bøvlede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085