23948sdkhjf

Nyt materiale beskytter mobiltelefoner

En japansk forskningsgruppe har testet et nyt støddæmpende materiale til beskyttelse af mobiltelefoner. Dansk forsker har store forventninger til en snarlig kommercialisering.
Lektor ved DTU Kemiteknik Anne Ladegaard Skov har store forventninger til nyt støddæmpende materiale til beskyttelse af mobiltelefoner. Hun har netop fået publiceret en artikel om materialets egenskaber i tidsskriftet Nature.

Materialet er testet af en japansk forskningsgruppe med Takuzo Aida fra RIKEN Center for Emergent Matter Science i spidsen. Det oplyser DTU.

Materialet består af titaniumplader i nanostørrelse. Pladerne ligger i en hydrogel med fladerne mod hinanden. Det særlige ved materialet er at titaniumpladerne frastøder hinanden i stedet for at tiltrække hinanden, hvilket betyder, at materialet absorberer stød, ligesom når en trampolinspringer stopper et spring ved at knække sammen i knæene. på den måde ledes energien ud til siden i stedet for at fortsætte op gennem kroppen og bevægelsen standses.

- Når man har støddæmpende materialer vil de almindeligvis tiltrække hinanden, og hvis man har de frastødende materialer, vil de bare sprede sig og gå i stykker. Det problem har forskningsgruppen løst ved at lægge titaniumpladerne i hydrogelen, fortæller Anne Ladegaard Skov og fortsætter:

- Det, at de benytter sig af frastødende kræfter, betyder, at når materialet belastes vinkelret på titaniumpladernes flade, vil det lede energien væk horisontalt i stedet for lodret. Hvis du for eksempelvis taber din mobil, vil stødet føres ud til siden, i stedet for at gå op i telefonen.

Anne Ladegaard Skov forventer at materialet inden for en overskuelig fremtid kan anvendes kommercielt.
Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095