23948sdkhjf

Fremtidens forsvarsleverandører skal tænke grønt

Der ligger milliarder og venter på danske underleverandører i forsvarsindustrien. Et af fremtidens krav bliver mere energieffektive produkter.
Den 7.-8. februar mødes ca. 85 medlemmer af CenSec – Center for Sikkerhedsindustrien i Danmark – til årskonference på Sabro Kro ved Århus. Her skal de diskutere hvordan danske underleverandører kan få del i de milliardstore investeringer som både den danske og udenlandske militær hvert år foretager.

Blandt fremtidens kunder og samarbejdspartnere er Forsvarets assisterende materielinspektør, brigadegeneral Peter Kølby. Han fastslår:

- Forsvaret herhjemme og i den øvrige NATO-kreds vil i stigende grad fokusere på, at de udsendte styrkers materiel også driftsøkonomisk og klimamæssigt skal være forsvarligt – ud over selvfølgelig fortsat at være state of the art rent operativt.

Materiellet skal gøres lettere
Brigadegeneralen fremhæver en tankevækkende tommelfingerregel, der siger, at for hver liter brændstof, det amerikanske militær forbruger i Afghanistan, benytter man syv gange så meget energi alene på at transportere brændstoffet frem.

- Det skal bare gøres bedre i fremtiden blandt andet ved at se på vægten af det materiel, vi sender ud. Materiellet skal gøres lettere uden at gå på kompromis med sikkerheden, forklarer Peter Kølby, der er blandt indlægsholderne på konferencen i Århus.

Også USA’s ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, og deputy defense advisor hos den amerikanske NATO-delegation i Bruxelles, generalmajor Joe Stein, er blandt hovedtalerne, ligesom en række af de store internationale materielproducenter inviteres til at komme og vurdere, hvilke materielprojekter der kan samarbejdes med mindre danske virksomheder om.

Danske virksomheder har et forspring
Direktør for CenSec, Anton Villadsen, ser et stort potentiale for sine medlemsvirksomheder i netop det øgede klima- og energifokus, som i mange år har været et dansk erhvervsspeciale. Men det gælder naturligvis om at være med fra starten og byde sig til, understreger han:

- Uanset om prioriteringen nu er at beskytte klimaet, nedbringe omkostninger eller øge uafhængigheden af Mellemøstens olie, så har mange mindre, danske teknologivirksomheder, der i lang tid har haft denne agenda, et teknologiforspring, hvis vi ellers kan få gjort tilstrækkelig opmærksom på os selv. Det er her, netværkssamarbejdet giver mening, vurderer Anton Villadsen og tilføjer:

- Årskonferencen skal gerne give vore medlemmer et indtryk af, hvilke områder det kan være værd at satse på netop for dem i forhold til deres spidskompentencer. CenSec hjælper samtidig virksomhederne med at komme grundigt ned i detaljerne i forhold til de internationale producenters indkøbsafdelinger.

Blandt de mange emner, der i øvrigt vil blive drøftet i arbejdsgrupper på konferencen, er et nyt standardiseret signalkoncept til de europæiske jernbanenet til en forventet værdi af 330 mia. kr., ligesom Søværnets nye opgaver i Arktis samt behovet for bedre civilt redningsudstyr herhjemme i forbindelse med katastrofesituationer også vil være på dagsordenen. Også politiet vil redegøre for deres fremtidige behov.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079