23948sdkhjf

Printline fejrer 25 år i elektronikbranchen

Den 1. april var det præcis 25 år siden, brødrene Flemming og Jørgen Buhl startede Printline og begyndte at producere trykte og integrerede kredsløb.
Idéen med at producere printkort kom som lidt af et tilfælde.

Flemming Buhl arbejdede som printudlægger i firmaet PAR Scientific, og var som sådan forundret over hvor lang tid det egentlig tog at forvandle et print-layout til en færdig prototype.

- En af de ting, mange kunder måtte leve med dengang, var en lang leveringstid. Typisk tog det omkring 2-3 uger fra print-layoutet var klar til den færdige prototype var færdig. Jeg tænkte, at en leveringstid på et prototypeprint på 14 dage måtte kunne gøres bedre. Og samtidig ville en hurtigere leveringstid kunne eliminere den unødvendige lange ventetid, og kunden ville også hurtigere kunne få sit produkt på markedet, fortæller Flemming Buhl.

Fra brand til ekstrem vinterkulde
Med Flemmings baggrund som printudlægger og Jørgens store interesse indenfor elektronik købte de en bog om, hvordan man producerede simple prototype print. Med bogen som udgangspunkt blev grundlaget skabt til Printline på 1. salen hjemme hos deres forældre.

Firmaets spæde start kunne så småt tage sin begyndelse, og brødrene lejede 1. sal plus kælder i ydmyge lokaler i det gamle skibsværfts bygninger på havnen i Odense, hvor de med meget enkle midler og en smule egenkapital i ryggen fik startet produktionen af enkelt og dobbeltsidet printkort op.

Efterhånden fik Flemming og Jørgen opbygget en virksomhed med fokus på hurtig levering af prototype print, og efter cirka 5 år med blandt andet en brand og ekstrem vinterkulde grundet bygningens forfatning, kunne de i 1993 investere i 1.400 m² spritnye produktionslokaler samt nyt maskineri på Nordbirkvej i Seden i det nordøstlige Odense, så man blandt andet kunne starte multilags produktion op.

Landets bedste elektronikvirksomhed
Lokaliteterne blev yderligere udvidet i år 2000 med tilkøb af nabovirksomheden, og fabrikken blev udvidet til at omfatte 4.700 m². Samtidig blev der investeret et tociferet millionbeløb i teknologisk udstyr, så man allerede på dette tidspunkt havde et af de mest avancerede produktionsapparater i Europa.

Af andre milepæle i Prinline’s historie kan blandt andet nævnes at Printline var den første printfabrik i Nordeuropa, som indførte laserboring som supplement for den mekaniske boring af huller i printene, og at Printline var blandt de første i Europa til at erstatte tin/bly teknikken ved overfladebehandling til kemisk sølv, som ud fra et miljø hensyn er betragligt bedre, hvilket resulterede i, at Printline i 1998 blev kåret til landets bedste elektronikvirksomhed, blandt andet på baggrund af miljøpolitikken.

Ikke to prototyper som er ens
Printline har gennem årene haft mange forskellige kunder inden for industrier så forskellige som telekommunikation, radarer, satelitovervågning, sensorer, høreapparater, pumpe-og kompressorløsninger, medicinsk udstyr, militært udstyr, forskning & uddannelse samt både printudlægning og printmontage.

Nogle kunder har været med fra begyndelsen, såsom Jysk Data Print og Brüel & Kjær Sound Vibration, mens mange andre spændende kunder er kommet til siden hen såsom Novo Nordisk, Grundfos, Danfoss, Weibel Scientific og Saab Aerospace. I årenes løb har der været utrolig mange spændende og udfordrene opgaver.

- Der er ikke to prototype som er ens, hvilket i sig selv gør det utroligt spændende at arbejde med fremstilling af printkort, fortæller Flemming og fortsætter:

- Vi får utrolig mange spændende opgaver ind i huset. Blandt andet var vi på et tidspunkt med i et projekt, hvor slutkunden var det amerikanske militær. Nogle jobs aner vi ikke hvad slutprodukt er, da det er fortroligt. Dette er gerne inden for forskning og militær.

Sjældent med små 25 års-jubilarer
I dag er eksterne investorer medejere af firmaet, men Flemming og Jørgen er stadig en del af Printlines direktion som henholdsvis chef for den produktionsforberedende afdeling og den tekniske afdeling.

Direktør i dag er Mark Jespersen.

- Det er sjældent i dag, at man oplever mindre virksomheder, som kan fejre 25 års jubilæum. Men det kan vi. Og det er blandt andet takket været vores kvalitet og fleksibilitet samt hurtighed og punktlighed. Vi har i dag et produktions set-up som er fuldt ud optimeret til selv at kunne klare de mest vanskelige opgaver, så vi hverken skal gå på kompromis med vores kvalitet eller leveringstid, siger han.

Det sker: Printline holder jubilæumsreception

Printlines kandskabsgrad på det danske elektronikmarked er tæt på 100 procent. Derfor er Printline også meget eksportorienteret. De største eksportmarkeder for Printline i øjeblikket er Sverige og Tyskland, hvor potentialet er enormt.

Men Printline opererer også på andre markeder rundt omkring i verden, som for eksempel Norge, Finland, Østrig, Schweiz, USA og Singapore. Kundeporteføljen på eksportmarkederne tæller blandt andet Panasonic, Nokia, Sony Ericsson.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097