23948sdkhjf
Del siden
Annonce

E-16 - I morgen bliver robotten en makker

Under den kommende E-16 messe i Odense - i dagene fra 6. til 8. september – vil eksperter fra DIRA, Robocluster og flere private virksomheder give deres bud på, hvordan elektronikindustrien med fordel kan bruge robotter for at øge konkurrenceevnen

Til trods for, at japanske humanoider og adskillige Terminator-film har prøvet at indprente et billede af cyborgs i lægfolks let paranoide forestillinger om en fremtidig verden, så er virkeligheden heldigvis en anden. Robotter bruges i vid udstrækning i industrien, de ligner slet ikke mennesker, og de medvirker til at skabe en rationel produktion, som udjævner prisforskellene mellem produktion i den vestlige verden og i lavtlønsregionerne.

Tendensen har kun været tiltagende over de seneste tre årtier, siden elektronikvirksomhederne fik øjnene op for overflademontage. Selv om der fortsat pågår en del rework gennem rent manuelt arbejde, så bliver stort set al elektronik fremstillet på pick’n place maskiner. Elektronikindustrien har om nogen – kun fulgt til dørs af automobilbranchen – været baseret på automatisk montage, og selv om det ret beset er ren robotteknologi, så er der næppe nogen, der tænker ”robot”, når de ser en kubisk pick’n place maskine i aktion. Billedet er den overvejende fejlfri og rationelle produktion.

Men det morsomme er jo, at pendulet altid svinger frem og tilbage. Og der pågår en betydelig ændring i den danske elektronikindustri for tiden. Udviklingen i den danske elektronikindustri – og produktionsindustri - går i retning af boxbuilding, der typisk er betydeligt mere arbejdskrævende end de hidtidige montageopgaver i elektronikindustrien.

Det interessante ved hele boxbuild-konceptet er, at produkterne bliver mere tredimensionale, og det er arbejdsmæssigt et stort skridt væk fra det ”flade” inline-produktionsmiljø, der hidtil har kendetegnet opgaverne inden for elektronikkens EMS- og OEM-virksomheder. Men for boxbuilding gælder præcis de samme regler som for alle andre montageopgaver. En høj grad af automation er afgørende for, om opgaverne kan udføres konkurrencedygtigt i forhold til lavtlønsregionerne. Og når den tredje dimension – og mekanikken – kommer ind i produktionsmiljøet, så ændrer robotter og automationsudstyr form og funktion.

Robotten bliver en makker – ikke en erstatning
- Vi er efterhånden kommet så langt, at der ikke længere findes så mange maskinstormere, der ser robotter som det onde selv. Robotterne vil hverken overtage verden eller vores arbejdspladser. Tværtimod kan vi med en intelligent anvendelse af robotter i produktionsmiljøet aflaste de trivielle og manuelle opgaver. Det øger vores konkurrenceevne, og dansk medarbejdere i industrien kan koncentrere sig om opgaver på et højere niveau. Det er en gavnlig udvikling, som vi ser stadigt flere danske virksomheder gå ind i, siger netværkskoordinator hos DIRA, Morten Nielsen.

DIRA, der netop arbejder på at samle danske industrivirksomheder med det fælles mål at bruge robotteknologi aktivt i produktionen, ser fremtidens montagerobotter som makkere i industrien og ikke erstatninger for den menneskelige arbejdskraft.

- DIRA omfatter i dag 150 virksomheder, der spænder fra leverandører af robotløsninger til produktionsvirksomheder over de meget væsentlige systemintegratorer, der typisk arbejder med at tilpasse standardrobotter til funktionsspecifikke løsninger. Den tendens, vi oplever for tiden, er, at robotløsninger ikke længere er forbeholdt de helt store industrikoncerner. I dag begynder de mellemstore produktionsvirksomheder også at interessere sig for at automatisere en række opgaver. DIRA’s opgave er i den forbindelse at sprede kendskabet til robotløsninger – blandt andet gennem besøg hos virksomheder, der har opnået teknisk og kommerciel succes med deres robotter – sådan så andre virksomheder kan blive inspirerede. På sigt er det med til at sikre danske arbejdspladser inden for industriel produktion, siger Morten Nielsen, der under den kommende E-16 messe vil fortælle om DIRAs arbejde, og om hvordan det kan gavne små til mellemstore danske elektronikvirksomheder.

Det er så her, at boxbuilding igen kommer ind i billedet. For hvor elektronikindustrien alle som én arbejder med pick’n place montage på printene, så er brugen af robotter som en hjælpende hånd i den (elektro)mekaniske montage fortsat noget mere usædvanlig. Men udviklingen har i dag givet branchen en række løsninger, som kan rationalisere de trivielle montageopgaver – netop som en makker til de menneskelige montører, og ikke som en erstatning.

Robotten er ikke længere isoleret
Der har været visse tiltag til brug af robotter inden for boxbuild i Danmark, blandt andet med nogle af de tidligste skruerobotter, som selv kunne udføre relativt enkle montageopgaver under samling af kabinetter eller lignende ”nemme” opgaver. Disse robotter har åbnet døren for, at robotterne ikke længere er isoleret i celler, men i stedet kan fungere side om side med operatørerne på arbejdspladserne. Hvor lysbomme tidligere lukkede robotterne helt ned, hvis man overskred en vis grænse, så kan man i dag regulere hastigheden i robottens frihedsgrader og momentet. Det betyder, at der ikke er risiko for, at en robot vil kunne skade menneskelige kolleger, men i stedet fungere aktivt i et samarbejde om at være de ekstra hænder eller sørge for logistikken, så de rigtige komponenter og værktøjer er på plads, når medarbejderne skal bruge dem.

Meget passende foregår E-16 i Odense, der også er blevet hovedstad for den integrerede robotudvikling, som samler flere innovative producenter af robotløsninger. Det kommercielle arbejde er suppleret med Robocluster, der er det nationale netværk for udvikling af robotteknologier, og Robocluster deltager også aktivt i E-16’s konferenceprogram med indlæg om brugsspecifikke robotter – blandt andet med hele fire foredrag i løbet af torsdagens program.

I Odense arbejder Universal Robots sammen med MIR (Mobile Industrial Robots) og ON Robots. Samarbejdet har blandt andet ført til udviklingen af en logistikrobotløsning, som en større tysk koncern nu bruger side om side med medarbejderne. En tilsvarende løsning kunne være glimrende til transport af boards eller lignende i danske elektronikvirksomheder, hvor man gennem logistikken vil sikre sig en maksimal oppetid trods mange jobskift.

Konferencen vil også få deltagelse af ABB, der nok har udviklet et af de mest anvendelige og charmerende robotværktøjer i form af den to-arms Yumi. ABB’s robot er nærmest målrettet boxbuild og tavlebygningsopgaver, hvor den kan montere de leadede komponenter, som pick’n place-maskinerne ikke kan håndtere. ABB viste den pågældende robot under Productronica-messen i november 2015, hvor den var opsat mellem en montagelinie og en bølgelodder – og i øvrigt vakte stor opsigt. Vi håber, at ABB tager Yumi med på E-16, men under alle omstændigheder vil det være spændende at høre, hvad én af markedet største producenter af industrirobotter, ABB, vil fortælle om rationel produktion med robotten som makker.

ABB’s lille Yumi-robot er et præmieeksempel på robot, der supplerer de menneskelige medarbejdere frem for at erstatte dem. Som en add-on i en montagelinie kan Yumi udføre trivielle montageopgaver af leadede komponenter – eller udgøre ekstra arme i en boxbuild-proces.
(foto: ABB)

Morten Nielsen fra DIRA vil under den kommende E-16 på OCC fortælle om DIRAs arbejde for at networke for udbredelse af industrirobotter inden for dansk produktion. Robotterne giver vækst, og vores regering ser også positivt på den indsats, dansk industri yder inden for automation af mange trivielle processer.
(foto: DIRA)

Odense Congress Center
Ørbækvej 350
5220 Odense SØ
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK71172112
P nummer: 1002336851

Send til en kollega

0.047