23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Elektronik til verdensrummet

Terma producerer elektronik til rumfart, forsvar og flyindustrien. Det stiller høje krav til produktionsudstyret. Eltraco har gennem flere år leveret maskiner til en af Danmarks mest højteknologiske elektronikproduktioner.

Kampfly. Satellitter. Og radarsystemer.

Det er nogle helt specielle miljøer, som Danmarks største forsvars- og rumfartsvirksomhed Terma udvikler løsninger til.

Af samme årsag er Termas virksomhed i Lystrup nord for Aarhus en af Danmarks mest højteknologiske og nicheprægede elektronikproduktioner. Volumen er ofte lav og kompleksiteten høj, som når den over 65 år gamle virksomhed producerer en strømforsyning til Rosetta-satellitten eller selvbeskyttelsessystemer til F16-kampfly.

”Vi er et projekthus. Det betyder, at selvom vi har nogle grundmoduler, som vi bruger igen og igen, vil der stadig være et stort antal varianter i slutproduktet, idet sammensætningen af software og forskellige moduler som regel er forskellig fra produkt til produkt,” siger produktionsteknisk chef Steen Jepsen.

Skyhøj pålidelighed og kvalitet
Da Termas produkter ofte er missionkritiske og indgår i sammenhænge, hvor liv og store værdier er på spil, er det endvidere afgørende, at pålideligheden og kvaliteten er skyhøj, forklarer Steen Jepsen.

Samme høje krav gør sig også gældende i Termas produktion, hvor man er underlagt strenge krav til proceskontrol og pålidelighed.

Til at sikre en høj kvalitet af lodningen på såvel små som større komponenter bruger Terma en Vapour Phase VAC645i Inline reflow-ovn fra IBL, der benytter sig af inline vakuumteknologi – en teknologi, som Terma ifølge Steen Jepsen har gode erfaringer med til lodning af blandt andet HF-kritiske komponenter uden voids.

På grund af den præcise styring gør ovnen det desuden muligt for Terma at bruge den samme ovn til lodning af både blyfrie og blyholdige produkter, med forskellige temperaturprofiler, hvilket ellers kræver forskellige vapour phase væsker. Den fleksibilitet er vigtig, da Terma på visse produkter skal overholde ROHS-direktivet – en EU-forordning om brugen af farlige materialer i elektronikproduktion – der forudsætter blyfri loddeprocesser.

God service et vigtigt parameter
VAC645i er langt fra markedets billigste reflow-ovn, men Terma er ikke bleg for at betale lidt ekstra for ordentlig kvalitet, lyder det fra Steen Jepsen.

”For os er det vigtigt, at maskinen kan det, den er lavet til, men også at vi har en sikkerhed for, at den kører stabilt og kontinuerligt. Processen skal være så stabil som muligt, og kvaliteten skal være i top.”

Foruden parametre som pris, leveringsbetingelser og kvalitet er service et andet væsentligt parameter, når Terma køber nyt produktionsudstyr. Også her levede samarbejdet med Eltraco – som Terma har samarbejdet med gennem adskillige år – op til forventningerne, understreger Steen Jepsen.

”Et ordentligt supportmiljø har også stor betydning, når vi vælger udstyr. Vi kan ikke tåle at have en maskine ude af drift i alt for mange timer eller dage, så vi sikrer os altid, er der er noget service lokalt. Også her har vi oplevet god dialog og imødekommenhed fra Eltracos side.”

Læs mere om Eltracos reflow-produkter her.

Eltraco ApS
Højager 4
5270 Odense N
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK27509908
P nummer: 1010325486

Send til en kollega

0.046