23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Økonomiministeren på besøg: flere skal blive faglærte

Jakob Ellemann-Jensen besøgte sammen med et følge af journalister, fotografer og særlige rådgivere IMAS i Greve mandag den 9. oktober. Formålet var at besøge den topmoderne maskinfabrik og drøfte, hvordan flere unge kan blive tiltrukket af en erhvervsuddannelse og en karriere inden for metalindustrien, når de står over for at vælge deres uddannelsesvej.

Administrerende direktør Allan Rasmussen bød ministeren og hans følge velkommen og indledte rundvisningen på maskinfabrikken med en kort introduktion til de små og komplekse drejede og fræste komponenter, som IMAS producerer til andre industrivirksomheder.

"IMAS, som jeg ejerleder i tredje generation, beskæftiger nu 16 medarbejdere," sagde Allan Rasmussen, hvortil økonomiministeren humoristisk bemærkede:

"Det lyder næsten som mig!"

Godt håndværk og iværksætterånd 

"Gennem tre generationer har IMAS A/S skabt arbejdspladser, vækst og velstand i Danmark. Virksomheden er et fornemt eksempel på dygtigt dansk håndværk og en stærk iværksætterånd," udtalte Jakob Ellemann-Jensen efter besøget og fortsatte:

"Det er altid sundt for os politikere at komme ud i landet og møde mennesker som Allan og de andre dedikerede medarbejdere hos IMAS, som brænder for deres arbejde. Men ligesom mange andre virksomheder oplever IMAS udfordringer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og lærlinge. Dette er noget, vi politikere på Christiansborg tager meget alvorligt. Det skal være mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse, og fra regeringens side arbejder vi på at forbedre vilkårene for dem, der hver dag går på arbejde og yder en stor indsats, ved at nedsætte skatterne, så de kan beholde mere af deres indtægt."

Rundtur på en topmoderne maskinfabrik 

Økonomiministeren og hans følge blev guidet rundt på maskinfabrikken, hvor nogle af de 16 medarbejdere arbejder med at tolke kundetegninger, programmere CNC-maskiner og overvåge drejning og fræsning for at sikre korrekt udførelse. Andre laver kvalitetskontrol, rengøring og emballering af de forskellige komponenter, der anvendes i alt fra høreapparater til vandbehandlingsanlæg og geværer til storvildtbedøvelse.

"Mange besøgende bliver overrasket over, at her er så rent på fabrikken. Desuden er det også en overraskelse for mange at høre, at op til 60 procent af medarbejdernes tid bruges på industrielle computere til programmering, justering og overvågning," siger Allan Rasmussen og tilføjede:

"Tiden er forbi, hvor man arbejdede inden for metalindustrien, fordi man kunne klare tunge løft og lide at blive beskidt. Vores medarbejdere er veluddannede, fagligt dygtige og passionerede på den gode måde."

Erhvervsuddannelse, iværksætteri og grøn omstilling 

Jakob Ellemann-Jensen var ledsaget af Greves borgmester, Pernille Beckmann, og begge ville høre, hvordan de kunne bidrage til at lette vilkårene for maskinfabrikken. Allan Rasmussen havde en ønskeliste med tre punkter til de to politikere: Øget fokus på erhvervsuddannelser, forbedrede betingelser for iværksættere og støtte til virksomheder, der ønsker at deltage i den grønne omstilling.

Hvad angår grøn omstilling, har IMAS allerede taget store skridt på eget initiativ. Virksomheden har eksempelvis siden 2018 udarbejdet et CO2-regnskab parallelt med sit økonomiske årsregnskab.

"Vi har væsentligt reduceret vores CO2-udledning og energiforbrug pr. produceret enhed i de seneste år, samtidig med at vores virksomhed er vokset. Det er afgørende for os at have arbejdet med dette i så lang tid. Nu har vi fuld kontrol over scope 1 og 2, og vi oplever at grøn omstilling fylder hos vores kunder på linje med kvalitet og pris," udtalte Allan Rasmussen.

Han understregede også, at iværksætteri bør integreres som en disciplin, gerne i folkeskolen, men som minimum på erhvervsuddannelserne:

"For at bevare vores velfærdssamfund, må flere unge engagerer sig i at skabe nye virksomheder," sagde Allan Rasmussen. Desuden må IMAS kunne finde flere dygtige industriteknikere for at sikre virksomhedens fortsatte vækst. Og det er svært:

"I min egen generation valgte op til 60 procent af årgangen at blive faglærte. I dag er det kun omkring 15 procent, og samtidig er årgangene meget mindre," bemærkede Allan Rasmussen:

"Hos IMAS forsøger vi at inspirere folkeskoleelever helt ned til sjette klasse. Vi samarbejder med skolerne, tilbyder erhvervspraktik og uddanner vores egne industriteknikere. At blive industritekniker betyder, at du tjener penge under din uddannelse og har udsigt til en spændende karriere med gode jobmuligheder. Vi har brug for politikernes støtte til at fremhæve dette og gøre skolemiljøet på erhvervsskolerne mindst lige så attraktivt for unge som gymnasierne," tilføjede han.

IMAS A/S
Geminivej 4
2670 Greve
Greve Kommune
Danmark
CVR nummer: DK48248713
P nummer: 1001910957

Kontaktperson

AR

Send til en kollega

0.031