23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad er højhastighedsfræsning?

Hvis du vil opnå et fremragende resultat med høj præcision og høj kvalitet, skal du sikre dig, at kombinationen af ​​de forskellige faktorer er rigtig. 

Udløber
29. maj 2025

Nogle gange bruger vi termer og udtryk, der kan være nyttige til at forklare lidt nærmere. Hvad angår udtrykket " højhastighedsfræsning" (også kendt som high speed cutting), er det et udtryk, der er vokset markant i fremstillingsindustrien i løbet af de sidste 5 til 10 år. Nogle gange er det løst defineret som blot fræsning ved høje omdrejninger, men virkeligheden bag højhastighedsfræsning er en smule mere nuanceret og kræver lidt mere opmærksomhed på grund af de betydelige gevinster, det medfører.

Forskning og udvikling af højhastighedsfræsning  udviklede sig væsentligst i slutningen af ​​1970'erne og begyndelsen af ​​1980'erne gennem Advanced Manufacturing Research Program finansieret af DARPA. Målet med programmet var at finde metoder til hurtigere materialefjernelse ved at bruge væsentligt højere omdrejninger og fremføringshastigheder, end hvad man traditionelt brugte. Programmet testede skærehastigheder (Vc) fra så lidt som 0,05 tommer/min til så højt som 960.000 tommer/min og derover. Lignende forskning blev udført i Europa i midten af ​​1980'erne ved det tekniske universitet i Darmstadt. Resultatet af disse forskningsindsatser var, at de fandt nogle vigtige faktorer, såsom at  højhastighedsfræsning varierede afhængigt af det materiale, der blev bearbejdet, og det så også, at det havde stor betydning, hvordan fræseværktøjets skæregeometri så ud. Det blev konkluderet, at: Når tærsklen for højhastighedsområdet er nået, begynder fordelene ved denne behandlingsmetode at blive set.


Så hvad er fordelene? Disse er blevet opdelt i fire forskellige hovedområder:

Øget bearbejdningsnøjagtighed
Når skærehastigheden stiger, falder skærekraften på grund af et fænomen kaldet thixotropi. Med det menes, at et materiales egenskab bliver "bearbejdeligt", når det udsættes for værktøjets skær. Materialet vender derefter tilbage til sin oprindelige hårdhed, når skæreprocessen er afsluttet. Denne egenskab gælder især for aluminiumslegeringer, hvilket gør aluminium til et ideelt materiale til højhastighedsbearbejdning.

Forbedret overfladefinish
Fælles viden om bearbejdning viser, at friktionsvarme i en fræseproces genereres lige meget på hver side af skærekanten af ​​værktøjet (der står for næsten 80 % af al induceret friktionsvarme), og yderligere 20 % genereres ved deformation eller bøjning af værktøjet. resulterende chip. Ved højhastighedsbearbejdning evakueres spånerne med så høj hastighed, at størstedelen (ca. 60%) af denne friktionsbaserede varme ikke når at blive ført ud i det omgivende emne eller til selve fræseværktøjet. Som et resultat opnås overlegen kvalitet af overfladefinish.

Reduceret gradsuddannelse
Baseret på undersøgelser, der fokuserede på bedste praksis for  højhastighedsfræsning, blev der observeret en mærkbar reduktion i gradsudannelse, når en tilstrækkelig høj skærehastighed blev opnået. Den reducerede gratdannelse er et resultat af skærehastigheden og at have et fræseværktøj med en korrekt udformet skær - det vil sige, at skæregeometrien er helt rigtig. Kort sagt vil et fræseværktøj med et skær, der er korrekt designet til at passe til selve arbejdsmaterialet og roteres med en høj nok hastighed, producere et snit, der er hurtigt nok til at skære materialet fuldstændigt og rent - og derved reducere eller eliminere dannelsen af grader.

Forbedret spånevakuering
På samme måde som gradudannelsen reduceres, er forbedringen af ​​spånevakueringen også en stor fordel ved  højhastighedsfræsning. Med en skærehastighed på over 500 m/min og et fræseværktøj med et skær optimeret til at evakuere en stor mængde spåner på kort tid, kan den resulterende mængde spåner skydes ud fra bearbejdningsområdet med meget høj hastighed. Dette reducerer i høj grad risikoen for efterbearbejdning af spåner eller beskadigelse af det faste emne.

Kort sagt om omdrejninger
- Højhastighedsfræsning i stål, støbejern og nikkelbaserede legeringer kan udføres ved spindelhastigheder mellem 8000 -     
   12000 rpm, hvis producenten kan tilpasse deres strategier derefter.
-  Højhastighedsbearbejdning af ikke-jernholdige materialer såsom messing, aluminium og plast kræver meget højere
    spindelhastigheder på 25.000 - 50.000 rpm eller mere.

DATRON AG er meget god til fræseteknologi og har udviklet både CNC-maskiner og CNC-fræseværktøjer i over 20 år.
Læs mere


SOLECTRO AB
www.solectro.se

Solectro AB
Tenngatan 6-8
234 35 Lomma
Lomma kommun
Sverige
CVR nummer: SE556143403501

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031