23948sdkhjf

NKT Photonics klar til stor oprustning

KRISEKNUSER: Birkerød-virksomheden er på udkig efter 15 specialister, som skal være med til at løfte den i forvejen stigende omsætning yderligere.
Det går stærkt i disse dage for NKT Photonics, som både er ved at planlægge en udvidelse af domicilet i erhvervsområdet Blokken i Birkerød samt medarbejderstaben.

- Vi står foran at skulle ansætte omkring 15 mand, men det er ikke helt så nemt, som man kunne forestille sig. Det, vi arbejder med, er topavanceret inden for både optik og elektronik. Det vil sige, at vi leder efter alt fra mekanikingeniører til elektronikfolk inden for hardware og software over optikingeniører, der ved noget fiberoptik og har en baggrund derfra, siger administrerende direktør Jakob Skov om noget af den aktivitet, der har givet NKT Photonics en nominering som ”Kriseknuser 2013” på Electronic Supply.

NKT Photonics har allerede flere udenlandske medarbejdere i den nuværende stab på 120 mand, og ifølge Jakob Skov starter rekrutteringsarbejdet i forhold til de nye specialister også uden for landets grænser.

- Vi vil helst have nogen med erfaring fra laserindustrien, og dem er der altså ikke mange af i Danmark. Vi skal have folk ind, der virkelig brænder for det faglige, siger direktøren og nævner som eksempel en amerikansk ansat, som på mindre end tre år har lært sig selv at snakke flydende dansk for bedre at kunne integrere sig som en del af NKT Photonics.

Ambitiøse planer driver væksten
For NKT Photonics har fokus også været på at markere sig som en væsentlig del af NKT Holding. Koncernen omsatte sidste år for 15.253 mio. kr. og beskæftiger cirka 8.800 medarbejdere, så selv om NKT Photonics udvider medarbejderstaben med cirka 15 procent og har præsteret at fordoble omsætningen på mindre end fem år, udgør virksomheden fortsat kun en beskeden procentdel i det samlede billede.

- Vi arbejder benhårdt på at blive en signifikant del af NKT-koncernen, og vi forestiller os ikke, at vi skal blive ved med bare at udgøre en hundrededel. Vi har konkrete vækstmål per produktområde, som samlet svarer til 20 procent om året, og vi arbejder med konkrete pejlepunkter med henholdsvis et, tre og fem års perspektiv. Det er forholdsvis ambitiøse planer, fortæller Jakob Skov, som kun har positivt at sige om ejerskabet fra den økonomisk velfunderede NKT-koncern.

- Det giver arbejdsro og et længere sigte på tingene. Et industrielt ejerskab skaber tryghed hos vores store kunder. Vi kan tillade os at satse på det langsigtede, og vi gør eksempelvis meget ud af at teste produkterne i adskillige år, så vi kan dokumentere pålideligheden. Ikke mange startup-virksomheder har en ejerkreds, som accepterer den satsning, for det koster dyrt up front, understreger direktøren.

Planlægger allerede næste udvidelse
På den nære bane er NKT Photonics som nævnt ved at bygge til på domicilet i Birkerød.

- Selv om vi stadig er midt i byggeprocessen og først forventer, at udvidelsen står færdig til sommer, så diskuterer vi allerede nu, hvordan vi kan bygge yderligere til. Det bliver aktuelt inden for en overskuelig tidsramme, men da vi ligger i et industriområde kan vi både vælge at bygge til eller leje os ind et andet sted, siger Jakob Skov, som også overvejer at åbne en afdeling i USA for derved at komme tættere på nogle af kunderne indenfor biotech-markedet, hvor nærhed til de store innovationsmiljøer er afgørende.

Biotech er dog langt fra det eneste segment af kunder, som NKT Photonics beskæftiger sig med. Også inden for laser-, medico-, olie og gas-, halvleder- og telecomindustrierne samt forskningsmiljøerne finder virksomheden kunder. Og Jakob Skov udelukker af princip ikke andre branchegrupper.

Krisen næsten uden betydning
Den store kundekreds skal medvirke til, at NKT Photonics nu for alvor kan tage skridtet fra at være en udviklende til en producerende virksomhed. Det samlede lasermarked vurderes til at udgøre mere end 40 mia. kr. årligt, og den gennemsnitlige årlige vækst i laserindustrien anslås til cirka 5-8 procent, så kagen er stor nok til, at NKT Photonics kan gøre sig klar til at skære et større stykke.

- Vi går ind i den industrielle fase nu og nærmer os break even. Vi har hele tiden sigtet efter det professionelle marked, og det er også begyndt at vise sig i tallene nu. Vi er for alvor ved at blive en producerende virksomhed, og det er vores udfordring nu at få hele det setup til at fungere. Vi er stadig i den spæde start, men vi har en masse gode kort på hånden, så vi har selv en stor tro på, vi bliver en succes, understreger Jakob Skov.

Han mener ikke, at krisen har haft så hårdt fat i NKT Photonics sammenlignet med andre virksomheder – og så alligevel:

- Vi er nok i den heldige situation, at vi kommer med en ny teknologi og bygger et marked op i et område, hvor der ikke var et marked i forvejen herhjemme. Så vi har ikke mærket krisen på samme måde som de andre, men omsætningen ville formentlig alligevel være større, hvis krisen ikke var der, vurderer Jakob Skov.

Fakta: NKT Photonics
NKT Photonics er ejet af NKT Holding som en del af koncernens Photonics Group. Gruppen består af tre virksomheder: NKT Photonics med udvikling og produktion i Danmark, Lios Technologies med udvikling og produktion i Tyskland, og Vytran med udvikling og produktion i USA.
NKT Photonics blev etableret i 2009 som en fusion mellem Crystal Fibre A/S & Koheras A/S, der begge startede i 2000, og producerer blandt andet Ultrapræcise Lasere (UPL), Hvidlyskilder (SuperK) og Krystalfibre og komponenter baseret på krystalfibrene (PCF).


Kriseknuserne
Electronic Supply og de øvrige brancheportaler under Industry Supply Danmark sætter i denne uge fokus på virksomheder, der har formået at knuse krisen ved at levere positive resultater i en svær tid. Redaktionen har udvalgt tre virksomheder pr. portal blandt de indsendte forslag og kårer en samlet vinder som ”Kriseknuser 2013” på tværs af Industry Supplys portaler i starten af næste uge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078