23948sdkhjf

Nyt program sætter produktionsvirksomheder i gang med bæredygtig omstilling

Over 4.000 produktionsvirksomheder får frem mod 2030 hjælp til at komme i gang med bæredygtig produktion i nyt ambitiøst program fra Industriens Fond.

Det er ambitionen i det nye program Afkobling 2030, der efter et pilotprojekt i 2022, nu udvides markant til en otteårig indsats, som Industriens Fond har afsat 32 mio. kr. til i de første to år.

- Vi kan se, at dansk industri belaster vores klode mere og mere, og samtidig møder virksomhederne stigende krav fra kunder og lovgivning. Et pilotprojekt i Trekantområdet har bekræftet os i, at Afkobling 2030 kan noget helt nyt, når det handler om at løse de udfordringer – blandt andet at klima- og miljøhensyn skal integreres centralt i forretningsudviklingen, siger Anders Ziegler Kusk, programleder for bæredygtig produktion hos Industriens Fond.

- Derfor er vores ambition nu sammen med en stærk partnergruppe at hjælpe danske produktionsvirksomheder med at styrke deres position i en verden, hvor evnen til at skabe værdi gennem bæredygtighed har afgørende betydning for konkurrenceevnen, tilføjer han.

Vækst skal afkobles ressourceforbruget

Det skal ske med en eksperimenterende og fleksibel tilgang, hvor programmets partnere løbende tilpasser tilbud og hjælp til virksomhedernes behov og har fuld fokus på at ”afkoble” deres produktion og omsætning fra ressourceforbruget.

- Industriens samlede klima- og miljøbelastning skal reduceres. Det er en bunden opgave, uanset hvordan det går med den økonomiske vækst. Det er det, som kaldes absolut afkobling. Men hvis det skal lykkes, skal bæredygtighed helt ind i hjertet på den enkelte virksomheds strategi og forretningsmodel – og helt ud i produktionen og værdikæderne. Det er den mission vi arbejder på i Afkobling 2030, forklarer Line Poulsen, mission director for Afkobling 2030 hos DDC – Dansk Design Center.

Afgørende at arbejde med værdikæderne

De danske produktionsvirksomheder spiller en vigtig rolle i omstillingen til et bære- og konkurrencedygtigt samfund. Men kun 10-16 procent af virksomhederne arbejder dedikeret med den bæredygtige og cirkulære omstilling. Og kun 4 procent dokumenterer arbejdet med omstillingen i scope 3.

Scope 3 er betegnelsen for indirekte udledninger, også omtalt som værdikædeudledninger, og de udgør omkring 90 procent af en virksomheds samlede udledning. Fordi udledningerne foregår i værdikæderne, er de ofte de sværeste at arbejde med for virksomhederne. Det er derfor også ved at omstille værdikæderne, at en industri for alvor flytter noget i forhold til den grønne omstilling og bliver konkurrencedygtig.

- Den enkelte virksomheds forretningsmodel skal være bæredygtig, men det skal alle virksomhedens samarbejdspartneres forretningsmodeller også, siger Line Poulsen og fremhæver i den henseende betydningen af at have de tre GTS-institutter, Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet og Force Technology, med i partnergruppen, da de i samarbejde med de deltagende virksomheder vil udarbejde konkrete løsninger, der har en positiv påvirkning på virksomhedernes direkte og indirekte udledning.

En virksomhed er i gang med en bæredygtig omstilling, hvis de kortlægger deres værdikæde, omlægger deres produkt- og forretningsmodel, så den bliver bæredygtig og måske ligefrem cirkulær, udvikler og tester nye bæredygtige løsninger på tværs af deres værdikæde, og opkvalificerer medarbejdernes kompetencer indenfor bæredygtighed.

Med andre ord skal virksomhederne have tage skridtet videre fra de lavthængende frugter som for eksempel at skifte pærer, have økologisk madordning og mindske papirspild.

De første virksomheder forventes at gå i gang med programmet i foråret 2023.

Se nøgletal for:
Læs mere om: bæredygtighed
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.437