23948sdkhjf

Drone-virksomhed klar til ukrainsk slagmark med millionordre

For godt et år siden lød det fra den sjællandske dronevirksomhed Nordic Wing, at de var parate til at gøre en forskel i de krigshærgede områder i Ukraine, og nu ser det ud til, at de får en chance for at gøre netop det i stor skala.

I hvert fald har Joint Expeditionary Force gennem International Fund for Ukraine afgivet en ordre på et tocifret antal Astero ISR-droner hos Nordic Wing med henblik på anvendelse i bekæmpelsen af den russiske invasion.

Det oplyser Nordic Wing i en pressemeddelelse.

Dronerne er af ISR-typen - Intelligence, surveillance and reconnaissance - og bærer derfor ikke våben men skal bruges til overvågning.

Hos Nordic Wing er direktør og stifter Esben Nielsen glad for, at de nu kan være med til at gøre en forskel på slagmarken.

- Vi er glade her på flyvestationen for at kunne bidrage til ukrainernes forsvar mod Ruslands invasion. Vores Astero-drone, som vi har udviklet på de sidste fem år, er allerede afprøvet på fronten i det østlige Ukraine, og det har vist sig, at den kan gøre en forskel, siger han i pressemeddelelsen.

Astero-dronerne koster afhængigt af krav til hard- og software hver især fra 0,5-1,5 millioner kroner, og ordren på et tocifret antal droner kan på sigt blive trecifret, oplyser Nordic Wing.

En virksomhed i vækst

Nordic Wing blev stiftet af fotojournalist Esben Nielsen i 2018 med ideen om at producere droner til civile formål som opmåling og fotografering i forbindelse anlæggelse af motorveje. Men det viste sig snart, at Nordic Wing havde udviklet en drone med så tung teknologi – vel at mærke i letvægtsklassen – at det danske forsvar og udenlandske militære aktører begyndte at interessere sig for dronen.

- Vi har efterhånden arbejdet sammen med det danske forsvar i nogle år, og vi har også gennemført testflyvninger i Ukraine og i andre konfliktområder, men nu har vi vundet et stort udbud fra International Fund for Ukraine. Det har kolossal betydning for vores virksomhed. For tre år siden var vi 5-10 medarbejdere, nu er vi over 40, og jeg forventer, at vi er det dobbelte inden for det næste år, siger direktøren.

-Vores droner er blandt de bedste i verden, men samtidig blandt de billigere i ISR-kategorien. De første tre år af Nordic Wings historie arbejdede vi i døgndrift med research og development, uden stort set at tjene en krone. Når mange andre droneproducenter prissætter deres produkter, dækker 80 procent af prisen det indledende udviklingsarbejde. Hos os er det kun ti procent – derfor kan vi holde et så konkurrencedygtigt prisniveau, siger Esben Nielsen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079