23948sdkhjf

26 millioner til dansk superleder-virksomhed

Den danske superledervirksomhed Subra har sikret sig 26 millioner kroner fra EU-kommissionens EIC Accelerator-program til udvikling af nye superlederkabler.

Støtten skal bruges til at finansiere udviklingen af Subras nyeste innovation, Subracable, fra prototype til produktion.

Det oplyser Subra i en pressemeddelelse.

Investeringen er et udtryk for, at man fra EUs side vil imødekomme det stigende energibehov og samtidig omstille til vedvarende energikilder.

Her estimeres det, at EU skal implementere op mod 75.000 kilometer transmissionskabler i et samlet paneuropæisk transmissionsnet, og for at drage fordel af vedvarende energikilder, der er spredt over hele Europa, er der behov for langdistancetransmission med over 1000 kilometer lange transmissionskabler på tværs af landegrænser i hele Europa.

Skal transmissionsnettet udbygges med konventionelle højspændings-kobberkabler, vil det kræve 177 procent af verdens årlige kobberproduktion. Det udgør ikke bare et kæmpe råmaterialeproblem men vil også gøre udbygningen utrolig dyr og medføre massive energitab under drift, lyder det i pressemeddelelsen.

Derfor kan Subras teknologi på sigt være vejen frem for at komme i mål med planerne om de tusindvis af transmissionskabler, og hos Subra er de selvsagt også glade for, at de har modtaget det store millionbeløb.

- Det er en kæmpe anerkendelse fra Europa Kommissionen, og støtten fra EIC Accelerator-programmet vil bidrage til arbejdet med at revolutionere det europæiske transmissionsnet, siger Anders Wulff, der er CEO for Subra.

Om teknologien

En superleder er en elektrisk leder – et bånd, ledning eller kabel – der leder elektricitet uden modstand, når den køles ned. En superleder kan transportere enorme mængder elektrisk strøm – 300 gange mere end en kobberleder men uden energitab.

Til sammenligning kan man ikke undgå, at konventionelle kobberkabler opvarmes ved transport af elektricitet og det medfører energitab på 8-13 procent.

Nuværende højtemperatur-superleder-løsninger (HTS) er baseret på en tapeteknologi, der har iboende begrænsninger i forhold til kapacitet, omkostninger og længde. Ved at udvikle superlederfremstillingen fra en flad tape-baseret teknologi til sammenflettede ledninger har Subracable potentialet til at overvinde begrænsningerne ved konventionelle kobberkabler og nuværende flad tape-baserede superledere. Det muliggør produktion af superledende kabler, der kan skaleres til ekstreme længder over 100 kilometer til en lavere pris.

Kilde: Subra

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063