23948sdkhjf

Tænk småt og vind stort

Ofte kædes Lean sammen med giganter som Toyota, men det er også muligt for mindre virksomheder, at gøre brug af filosofien. Sådan lød budskabet fra et fyraftensmøde om netop Lean hos Vitus Bering Danmark.
Lean filosofien er en central del af mange virksomheders strategi for arbejdet med forbedring og effektivisering af produktionen. Og selvom det fortrinsvist er de store virksomheder, der hidtil er gået forrest med Lean, er det en tankegang, som med fordel kan bruges af alle virksomheder – uanset størrelse og produkter.

Cirka 40 tilhører fra forskellige virksomheder i Horsens og omegn havde til et fyraftensmøde fundet vej til Vitus Bering Danmark, VBD, for at høre om lean. Og det kom de til. Konsulent i Lean Kurt Hansen delte på en time ud af hovedlinierne i Lean filosofien på en måde, så det blev nærværende for alle.

Lean konsulent Kurt Hansen fortæller her om hvordan virksomheden Velux bruger Lean i deres produktion.- Lean-tankegangen kan bruges på stort set alle fagområder, når organisationen skal trimmes. Redskabet er især en stor hjælp til selve tilrettelæggelsen af arbejdet. Det første man starter med er, at finde ud af, hvad det er kunden vil have. Ofte vil kunden have god kvalitet, god pris og en sikker levering. Dernæst vender man blikket indad og ser på, hvordan disse mål opnås mest hensigtsmæssigt, forklarer Kurt Hansen.

For at opfylde disse tre mål er det nødvendigt at omkostningsminimere sin produktion uden at det sker på bekostning af kvaliteten. Det handler altså om at skabe balance. For at opnå denne balance med lavere omkostninger som gevinst er det også nødvendigt at gå utraditionelt til værks i forhold til for eksempelvis sine indkøbsprocesser.

- Det er alment kendt at jo større mængder du køber, desto billigere bliver det, eller gør det? Store mængder kræver større lagerbinding, hvilket er en omkostning. Desuden kræver de store mængder også flere håndteringer i produktionen, fortæller Kurt Hansen og uddyber.

- Hvis man regner på det, kan det ofte betale sig at købe ind i mindre mængder med direkte levering til produktionen. Godt nok mister man rabatten og betaler måske mere for varen, men man sparer lagerbinding og håndtering væk og det kan ofte være en større gevinst end den tabte rabat.

Lean for alle hos VBD

VBD vil gerne sætte fokus på Lean og de muligheder det rummer – også for mindre virksomheder. Derfor har VBD arbejdet med Lean i godt to år og tilbyder hjælp til store og små virksomheder.

- Hos VBD kan virksomhederne få hjælp til at komme i gang med Lean og VBD tilbyder blandt andet undervisning, hjælp til at opbygge teams i virksomhederne, konsulentbistand i forhold til Lean og coaching i Lean processen, forklarer Paul Nielsen, Lean facilitator hos VBD, og uddyber.

- Ofte er der også store udfordringer i forhold til virksomhedskulturen og den er vigtig også at få med, ellers kan hele arbejdet være spildt. Desuden har det vist sig, at Lean er med til at skabe et bedre arbejdsklima med mindre stress.

Kilde: Pressemeddelelse fra Vitus Bering Danmark. http://www.vitusbering.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062