23948sdkhjf

Dansk virksomhed leverer udstyr til Israels militær under krigen i Gaza

Udstyr fra Danmark kan øge det israelske militærs kapacitet i Gaza betragteligt, vurderer eksperter. Amnesty og Human Rights Watch opfordrer til et stop for eksport

Midt under den verserende krig i Gaza har den danske forsvarsvirksomhed MyDefence sendt udstyr til det israelske militær (IDF) uden om de danske myndigheders eksportkontrol.

Det skriver Danwatch og Information, der har fået leverancerne bekræftet af virksomheden.

- Vi bryder ikke nogen regler, vi gør tingene, præcis som myndighederne vil have, at vi skal gøre det, siger Dan Hermansen, direktør i MyDefence.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har nemlig tilbage i 2021 vurderet, at MyDefences produkter ikke falder inden for de kategorier af udstyr, der er omfattet af eksportkontrol. Derfor har den nordjyske virksomhed kunnet sende udstyret til det israelske militær under Gaza-krigen uden at ansøge om eksporttilladelse fra de danske myndigheder, fortæller direktøren.

Eksporten er ikke desto mindre kontroversiel, fordi Israel er under beskyldning for at begå krigsforbrydelser i Gaza. Anklagemyndigheden ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) har en pågående efterforskning af mulige krigsforbrydelser begået af både israelere og palæstinensere, og Sydafrika har netop anlagt sag mod Israel ved den internationale domstol ICJ for folkedrab på palæstinenserne i Gaza.

Menneskeretsorganisationerne Amnesty International og Human Rights Watch stiller sig kritiske over for den danske eksport til det israelske militær.

- Det er stærkt bekymrende, at danske forsvarsvirksomheder kan eksportere militærudstyr til IDF, og endda uden eksporttilladelse, siger Amnesty International i Danmarks pressechef Malene Haakansson, der betegner krigen mellem Israel og Hamas som en humanitær og menneskelig katastrofe.

Udstyret, som Mydefence har leveret til Israel, kaldes Pitbull og Wingman. Det kan beskytte israelske soldater og specialstyrker mod droneangreb, når de opererer inde i Gaza. Udstyret kan holdes i hånden eller sættes fast på soldaternes uniformer og advare soldaterne om, at der er droner i nærheden. Det kan også sende dronen ud af kurs. Og ikke mindst kan det udpege dronepilotens lokation.

Direktør Dan Hermansen ved ikke, præcis hvordan udstyret anvendes i den nuværende krig, men siger, at "man må gå ud fra", at IDF bruger udstyret til at beskytte de soldater, der opererer inde i Gaza.

Eksperter vurderer, at udstyret øger det israelske militærs evner til at operere i Gaza betragteligt.

- Hvis udstyret virker, som MyDefence skriver på deres hjemmeside, så kan jeg godt forstå, at Israel gerne vil have så mange af de systemer som muligt, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier.

- Et effektivt taktisk droneforsvar udgør en force multiplier, som øger deres militære kapacitet betragtelig.

MyDefence ønsker ikke at oplyse det konkrete beløb, som virksomheden har eksporteret for. Direktør Dan Hermansen fortæller, at han forventer en "ekstraordinært stor omsætning" i 2023 blandt andet som følge af ordren fra IDF.

Erhvervsstyrelsen afviser at udtale sig om den konkrete sag, men skriver i et svar til Danwatch og Information, at "det er virksomhedernes eget ansvar at undersøge, om deres produkter kan være omfattet af gældende eksportkontrolregler."

Styrelsen har ikke svaret på, om den vurdering, der blev foretaget af MyDefence’s udstyr i 2021, fortsat er gældende.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078