23948sdkhjf

Slut med slumreår: - Jeg er meget stolt over vores momentum

2024 ligner året, hvor Ambu efterlader de gentagende nedjusteringer på perronen

Det er nu to år siden, at Britt Meelby Jensen indtog direktørstolen i Ballerup. Og med hende er dødvandene, som Ambu var fanget i, blevet brudt. 

- Jeg er meget stolt over vores momentum i disse to år, sagde den adm. direktør tirsdag over en videokonference, da hun præsenterede Ambus seneste kvartalsregnskab. Det gode resultat tog hun ikke hele æren for:

- Det stammer fra dedikerede medarbejdere, som forstår, hvordan vi giver værdi til vores kunder.

Kvartalsregnskabstallene, som hun præsenterede tirsdag, taler sit tydelige sprog.

Omsætningsvækst på 16 procent. EBIT-margin på 14. Begge forbedrede med mere end 10 procentpoint i forhold til samme periode sidste år.

Om Ambu

  • Stiftet i 1937.
  • Omsatte for 4775 mio. kr. i 2022/2023.
  • 4600 ansatte.
  • Producerer medicinsk engangsudstyr.

Kilde: Ambu

Slumreår

Britt Meelby Jensen tog springet til Ambu fra positionen som adm. direktør i Atos Medical, som beskæftiger sig med udstyr rettet mod patienter med halsstoma. Inden det har hun været i Zealand Pharma og Novo Nordisk.

Når hendes forgænger på posten, Juan Jose Gonzalez, præsenterede regnskaber var det gentagne økonomiske skuffelser. Vækstraterne drattede ned - mere end 20 procentpoint på to år. Under den peruviansk-amerikanske ledelse tog aktiekursen og bundlinjen også markante dyk.

Han måtte komme med syv nedjusteringer på stribe.

Men anført af Britt Meelby Jensen har Ambu sidenhen slået ind på en ny kurs.

- Vi vælger en meget forskellig tilgang, fortalte Britt Meelby Jensen og slog fast:

- For snart to år siden trak vi os betydeligt ud fra det gastrointestinale segment og reallokerede vores kommercielle ressourcer til vores andre segmenter: Pulmonologi, urologi og øre-næse-hals. Det er her, vi ser et stærkt vækstmomentum for tiden.

100 millioner procedurer

Selvom tilbagetrækningen fra gastroenterologien har været drivende for den økonomiske kovending, er det et marked med et væsentligt potentiale.

Ambu anslår, at der årligt er 100 millioner procedurer, som bliver foretaget med endoskoper og dermed attraktivt for Ballerupvirksomheden. 69 millioner af disse foregår i mavetarmkanalen - altså det område, som Ambu har trukket ressourcer tilbage fra for to år siden.

Til sammenligning bliver der foretaget fem millioner årlige endoskopier på lungeområdet, der er markedet, hvorpå Ambu henter den største del af omsætningen.

Men, med to nye FDA-godkendelser på endoskoper til mavetarmkanalen i baghånden, ser Ambu nu en mulighed for at generobre markedsandele inden for gastroenterologien. Denne gang med en mere forsigtig strategi, bemærkede Britt Meelby Jensen.

- Vi vil på kontrolleret vis sende dem ud på markedet over de næste seks måneders tid. Ved at benytte nogle nøglehospitaler får vi en bedre forståelse for, hvad de præcist har brug for. Det betyder, at vores tilgang bliver trinvis og forsigtig med et længere sigte denne gang.

Ambus Zoom In-strategi

  • Lanceret i 2022 efter CEO Britt Meelby Jensen tiltrådte.
  • Strategien indbefatter, at Ambu skal "zoome ind" på fire områder:
  • True customer needs - herunder fokus på blandt andet anæstesi, pulmonologi og urologi.
  • Execution across the value chain - kommercielt fokus på de kundesegmenter, der er højest værdi i.
  • Bring people together in one shared culture - sikre en mangfoldig og inkluderende kultur i virksomheden.
  • Take leaps toward a sustainable future - gøre produktion af og emballage til endoskoper mere bæredygtig og på sigt blive klimaneutral.

Kilde: Ambu

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.883