23948sdkhjf

Danmarks nye kvantehus rykker tættere på åbning

Inden længe åbner dørene til Quantum Denmark, et nyt kvantehus med dertilhørende kvantetestcenter i København.

Huset skal være et samlingssted for dansk kvanteerhvervsliv og forskere på området. Det meddeler Uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi har længe haft store ambitioner for udvikling og anvendelse af kvanteteknologi i Danmark. Dette initiativ står på skuldrene af forskning i verdensklasse, og kvantehuset vil bidrage til at gøre Danmark til en international kvantehub. Det er der behov for, hvis vi skal blive ved med at være helt fremme i den internationale elite, og det skal vi på grund af kvanteteknologiens store potentialer og de sikkerhedsmæssige trusler som cyberangreb og beskyttelse af kritisk data, udtaler uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, i pressemeddelelsen.

Klar i løbet af 2024

Ambitionen med Quantum Denmark er, at det "skal være med til at gøre Danmark til en international kvantehub, der kan tiltrække udenlandske talenter, investeringer og virksomheder på området."

Danmarks nationale måletekniske institut, Dansk Fundamental Metrologi, har fået til opgave at stå i spidsen for at samle et konsortium bestående af centrale aktører på kvanteområdet, som skal lede det nye kvantehus.

I sammenhæng med kvantehuset vil der også blive etableret et kvantetestcenter, som "vil give virksomheder, forskere og studerende adgang til det nyeste udstyr til test, måling og validering af kvanteteknologier."

Det forventes, at de første dele af Quantum Denmark vil stå klar i anden halvdel af 2024.

Fakta om Quantum Denmark og regeringens kvantestrategi

  • Det er regeringens ambition, at der i perioden 2023-2027 tilføres mindst 1,2 milliarder kroner til forskning, innovation og udvikling af et stærkt økosystem på kvanteområdet. Det fremgår af National Strategi for Kvanteteknologi – del 1 og del 2.
  • Et centralt initiativ med strategien er etablering af et kvantehus og kvantetestcenter som en del af det eksisterende uddannelses-, forsknings- og innovationsmiljø omkring Nørre Campus på Københavns Universitet.
  • Initiativet skal styrke miljøet inden for anvendt kvanteteknologi og samle en bred kreds af aktører i et fysisk miljø, hvor der er adgang til kontor, test- og måleudstyr, hjælp til forretningsudvikling og samtidig understøtte netværksskabelse til udvikling og sparring.
  • Derudover indeholder strategien et strategisk program for kvanteforskning og -innovation, som skal støtte nye grundlagsskabende forskningsprojekter og videnbaseret innovation på kvanteområdet.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11