23948sdkhjf

Vestas afhængig af gode leverandører

Vindenergi er et område i vækst, og med en markedsandel på 35 procent er danske Vestas en af verdens førende vindmølleproducenter. De fleste af virksomhedens maskinbearbejdede komponenter produceres i Lem syd for Ringkøbing, og her er der fokus på lean production og gode leverandører.
Vestas får leveret vinger og andre komponenter til vindmøller fra Vestas Machining A/S i den lille by Lem syd for Ringkøbing.

Vestas Machining A/S i Lem er den del af Vestas Nacelles A/S, der står for bearbejdningen af alle komponenter til nacellen (møllehuset). Virksomheden beskæftiger i dag 200 medarbejdere og har et fabriksareal på 20.100 kvadratmeter.

Som producent af vindmølle-komponenter, er det afgørende for Vestas Machining A/S at have leverandører, der kan levere produkter af høj kvalitet til tiden.

- Vores krav er, at alle leverancer til Vestas kommer i rette tid og i rette mængde. Kravet er den aftalte leveringsdag plus minus én dag. Ellers indebærer det øgede omkostninger, hvad vi naturligvis søger at undgå. Det er ”lean production”, det drejer sig om her, siger ordrebehandler Lene Jensen fra Vestas Machining A/S.

Ny leverandør gav lavere kassationsrate
Tibnor A/S Specialstål i Danmark og Ovako AB i Hofors Sverige er en af leverandørerne til Vestas Machining A/S.
Afdelingschef Keld Bach Rasmussen fra Vestas Machining A/S understreger, at man hidtil har været meget tilfreds med Ovako-ringene, som Tibnor har leveret.

- Med den tidligere leverandør havde vi en kassationsrate på over 40 procent. I dag kasserer vi mindre end fem procent, siger Keld Bach Rasmussen.

Nye ringe mindre arbejdskrævende
At procenten var så høj tidligere skyldtes i høj grad, at stålet i ringene indeholdt for meget ikke-metallisk materiale. Ved forkromning kunne de give hul i kromlaget, og det betød, at spændskiven ikke sluttede tæt til hovedakslen og begyndte at lække i drift.

- Udskiftning af komponenter i nacellen 60-80 meter oppe i luften er både besværligt og kostbart. Og desuden afbryder det strømforsyningen så længe reparationen er i gang, siger Keld Bach Rasmussen og tilføjer, at Ovako-ringene via Tibnor A/S Specialstål er mindre arbejdskrævende:

- Det betyder, at bearbejdningstiderne er kortere, ligesom håndteringen af spåner mindskes, hvad der er meget positivt, slutter Keld Bach Rasmussen.

27.000 vindmøller til 50 lande
Vestas står selv for hele processen fra udvikling, montage og salg til installation og vedligeholdelse. Vestas producerer vindmøller fra 850 kW op til 4,5 MW. Vindmøllerne på 2 MW er storsælgerne. Rotordiameteren på de største vindmøller er 120 meter, og tårnhøjden varierer fra 40 meter til over 100 meter.

Frem til december 2005 er det blevet til over 27.000 vindmøller til 50 lande. Det giver en markedsandel på 35 procent og en totalt installeret kraft på 20.818 MW – eller cirka det samme som 20 atomreaktorer.

Kilde: Tibnor A/S / http://www.tibnor.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127