23948sdkhjf

Dansk sensor-virksomhed vil være blandt de største i verden

Med opgaver fra Notre Dame til Marmormolen vil danske Tector på verdenskortet. Det indebærer et gennembrud i Nordamerika, mens et flerårigt underskud skal vendes til sorte tal

Notre Dame, den olympiske by i Paris, Museum of London, Mary Elizabeths Hospital og Marmormolen i København.

Det er blot nogle af de projekter, som Tector, der sælger fugtovervågningssystemer til bygninger, har taget del i de seneste år.

For selvom den lille fugtmåler ved første øjekast ikke gør meget væsen af sig, har firmaet siden starten i 2019 etableret sig som en aktør, den globale byggeverden har fået øjnene op for. 

Med leverancer til i alt 16 lande og en tocifret millioninvestering i ryggen er der på mange fronter medvind på cykelstien på Tectors rejse mod målsætningen om at være den største fugtservicevirksomhed i verden. Men selvom omsætningen er vokset støt siden starten, har bundlinjen været rød siden 2021.

- Vi har haft en idé om, at det skulle gå stærkt, og at der skulle fart på virksomheden. Ambitionerne har hele tiden været eksponentiel vækst, og der har vi ikke helt ramt kurven. Derfor er det også gået lidt langsommere, end vi havde regnet med, siger adm. direktør hos Tector, Lasse Regin.

Tectors sensorer bruges til at måle fugt i forskellige typer af byggerier. Under virksomhedens tidligere navn, Woodsense, var fokus på træbyggerier, men i dag bruges teknologien til at alle typer byggerier.

Vil slå igennem i Nordamerika

Han erkender, at årsresultaterne ikke har været prangende, men det er ikke noget, der lægger pres på virksomheden. Nu handler det om at bevise sig og skabe en lønsom forretning for at tage det næste skridt.

- I et investeringsunivers betyder underskuddet ikke så meget. Men vi kan også godt se, at jo længere tid der går, desto flere spillere kommer der på markedet. Vi skal have en vis hastighed, og vi kommer også til at skrue op. Vi er tæt på at være et sted, hvor det er ved at løbe rundt, siger Lasse Regin.

Om Tector

  • Stiftet af Jeppe Rasmussen i 2019. Han er stadig CEO i virksomheden.
  • Hed oprindeligt Woodsense men skiftede i 2024 navn til Tector, efter forretningsområdet blev udvidet.
  • Leverede oprindeligt sensorer, der kunne måle fugt i trækonstruktioner. Senere er forretningsområdet udvidet til blandt andet at servicere inden for andre typer af konstruktioner i byggeriet. Særligt i bygninger med flade tage er der ifølge direktøren potentiale.
  • Sensoren måler fugt og kan ved hjælp af machine learning og Tectors alarmsystem holde øje med og meddele om fugtniveauer og hvor kritisk disse er for konstruktionerne.
  • Har medio 2024 kunder i 16 lande og har aktuelt 6.000 sensorer ude at arbejde.

Kilde: Tector, Jeppe Rasmussen

I år er forventningen, at regnskabet går i nul, mens 2026 bliver året, hvor Tector igen leverer overskud. Derudover forventer Lasse Regin, at Tector træder ind på det nordamerikanske marked.

Virksomheden har allerede modtaget flere henvendelser herfra, men andre regler for radiobølgeprodukter gør, at det ikke er et marked, man træder ind på fra den ene dag til den anden. 

Det kommende år handler derfor om at få de nødvendige certificeringer på plads, så Tector kan udbredes i både USA og Canada, men også i Australien og New Zealand, hvor interessen ligeledes er mærkbar. Derfor overvejer man nu at lave en leverandøraftale. Det har selskabet gjort i Frankrig, hvor man samarbejder med ingeniørvirksomheden Wygwam.

- Tidsforskellen gør det udfordrende at yde support uden for Europa, så samarbejdsaftaler er noget, vi kigger nærmere på. Vi er også i dialog med flere virksomheder om mulige leverandøraftaler, siger Lasse Regin.

Mere vand udfordrer byggerier

Men i en tid, hvor vandstanden stiger, og vejret bliver mere bidsk, kan det så også vise sig at være en appelsin i turbanen for en fugtovervågningsvirksomhed som Tector?

Det er ikke utænkeligt.

Det vurderer Torsten Sack-Nielsen, der er forskningsleder ved forskningscenter for Byggeri, Klima og Vandteknologi på VIA University College i Horsens. Her forsker han blandt andet i bygningers modstandsdygtighed over for voldsommere vejrforhold.

- Der er ingen tvivl om, at vi ser flere ekstreme vejrhændelser, og det påvirker bygningsmassen, som kan tage skade gennem fugtophobninger og skimmelvækst, hvilket i sidste ende kan blive rigtig dyrt at udbedre, siger Torsten Sack-Nielsen.

Oversvømmelser fra høj vandstand fra havet eller å-løb, stigende grundvand eller stærke nedbør er alle trusler, der kan føre til fugt i konstruktionen. Han fortæller, at fugtovervågning generelt er noget, bygningsejere i højere grad bør rette opmærksomheden mod for bedst muligt at beskytte deres byggeri.

- Derfor ser jeg det kun som en fordel, at folk holder øje med fugtniveauet, og jeg ser fremadrettet fugtmålere som en nødvendighed i de fleste byggeprojekter med vejrforholdene in mente og særligt i forhold til en langt større anvendelse af biogene byggematerialer, indtil vi bliver bedre til at implementere byggetekniske løsninger i byggeriet, der kan modstå voldsomme vejrhændelser, siger Torsten Sack-Nielsen.

Lasse Regin håber da også, at virksomheden fremadrettet kan blive en fast medspiller, når det kommer til at hjælpe bygninger mod fugtskader og forhindre dem i tide. For nu handler det dog om den korte bane, og her er målsætningen klar:

- Om et års tid håber jeg, at vi er vokset til dobbelt størrelse målt på antal ansatte. Vi vil gerne have en mere stabil omsætning, for det gør det lettere at lave strategiplaner.

Tector ApS
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 2,1 1,5 0,1
Resultat af primær drift -0,6 -1,6 -0,8
Resultat før skat -0,7 -1,6 -0,9
Årets resultat -0,5 -1,0 -0,9
Balancestatus 4,9 4,1 2,5
Egenkapital 1,6 2,1 0,4
Antal ansatte 6 6 6
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066