23948sdkhjf

Robotter skal lære at adlyde

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til at forstå instrukser.
- Den største udfordring for robotforskere er at få robotten til at forstå, hvad den skal lave. Det er stadig en gåde, hvordan man får en persons viden om, hvordan en opgave skal løses, over i robotten, forklarer postdoc Leon Bodenhagen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Derfor har forskerne taget et meget utraditionelt skridt. De har inviteret sprogforskere ind i robotlaboratorierne. I et nyt europæisk forskningsprojekt, hvor Syddansk Universitet deltager, skal forskerne forsøge at få robotterne til at forstå og gøre som lederen af arbejdet siger.

Sprogforskerne kommer fra et universitet i Litauen, og håbet er, at de kan hjælpe robotten til at forstå instrukser på samme måde som almindelige medarbejdere. Så det er ligeså nemt at instruere robotten som at instruere en medarbejder af kød og blod.

Robotter til små virksomheder
Hvis det lykkes forskerne at få robotterne til at forstå almindelige instrukser, vil det revolutionere markedet for robotter. Mere end 70 procent af alle arbejdsskridt i danske produktions-virksomheder bliver i dag udført manuelt, selvom robotterne ofte sagtens kan tage over.

- Robotterne er i dag for avancerede at arbejde med. En lille virksomhed har ikke råd til at have en robotekspert ansat til at indstille robotten til at løse nye opgaver, siger Leon Bodenhagen, som netop har skrevet en ph.d. om robotter, der selv kan finde frem til løsninger på problemer og lære af sine fejl.

Han skabte en robot med en tommelfinger og pegefinger, som kan gribe om forskellige ting og for eksempel lægge dem ned igen, uden at robotten nøjagtigt får beskrevet, hvordan den skal gøre det. Men det er stadig en gåde, hvordan man får robotten til at forstå opgaven, uden at en ekspert hjælper til.

- Det vi meget gerne vil opnå er, at robotten selv kommer med et bud på, hvordan den skal løse den konkrete opgave, uden at du behøver at programmere den først. Det vil gøre robotterne meget nemmere at betjene og gøre eksperterne overflødige, forklarer han.

Kan holde virksomheder i Danmark
Leon Bodenhagen mener, at det er vigtigt at udvikle nye robotter, som er nemme at indstille til at betjene nye opgaver. På den måde kan vi sikre, at færre virksomheder flytter til udlandet.

- Mange opgaver i produktionsvirksomheder handler om at tage en ting og putte den ned i en æske. I dag læsser mange virksomheder deres produkter i lastbiler og kører det hele til Litauen for at få det pakket. Det vil da være sørgeligt, hvis virksomheden pludselig vælger også at flytte udviklingen af produkterne til udlandet, siger Leon Bodenhagen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104