23948sdkhjf

Markant fald i industriens forventninger

Trods faldet i februar forholder virksomhederne sig stadig optimistisk til fremtiden – og set over de seneste 10 måneder er tendensen da også positiv.
Industriens samlede konjunkturindikator faldt fra 13 i januar til 7 i februar, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Set over de seneste 10 måneder ses der dog en stigende tendens i kurvens zig-zag-mønster.

- På trods af faldet i februar, så ligger tilliden fortsat positivt. Vi kan dog se, at virksomhederne de sidste par måneder har været skuffede over aktivitetsniveauet, men altså alligevel har opretholdt forventningerne om, at produktionen vil stige de kommende måneder. Det bliver interessant at se om de får ret eller endnu engang bliver skuffede, forklarer erhvervsøkonomisk konsulent hos DI Mathias Secher.

Konjunkturindikatoren består af tre komponenter - produktionsforventninger, ordrebeholdning og færdigvarelagre- som alle præger indikatoren negativt i februar. Således faldt det sæsonkorrigerede nettotal for produktionsforventninger fra 18 i januar til 15 i februar. I februar sidste år var tallet 3, hvilket understreger den langsigtede tendens.

Industriens vurdering af ordrebeholdningen landede på 9 i februar mod 15 i januar i år og minus 1 i februar sidste år, mens vurderingen af færdigvarelagrene var 4 i februar. Det er et fald på 3 i forhold til januar, men en stigning i forhold til februar sidste år, hvor tallet var minus 7.

- Der er tale om et ret markant fald i industrien, så vi må konstatere, at det pæne niveau fra januar desværre ikke kunne opretholdes. Det er både større lagre, færre ordrer og lavere produktionsforventninger, der trækker ned, så faldet virker ret solidt, selvom der normalt kan være store månedlige udsving i de her konjunkturindikatorer, siger Mathias Secher og tilføjer:

- Hvis vi ser lidt længere frem end de kommende måneder, så tror vi nu på, at der vil komme lidt mere gang i økonomien i år, end vi har set de seneste år.



Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109