23948sdkhjf

Analyse: Lysere tider for fremstillingsindustrien

Færre konkurser og forbedret kreditværdighed tyder på, at fremstillingsindustrien er ved at lægge krisen bag sig, det viser en analyse fra Bisnode Credit.
Kreditværdigheden hos den danske fremstillingsindustri er blevet markant forbedret og ligger gennemsnitligt over det samlede danske erhvervsliv. Sådan er meldingen fra kreditvurderingsbureaet Bisnode Credit, der har foretaget en analyse blandt 25.717 produktionsvirksomheder i industrien.

Analysen viser, at hver sjette virksomhed i fremstillingsindustrien det seneste år opnåede AAA-ratingen, som er den højeste kreditværdighed, der gives. Til sammenligning er det kun tilfældet for hver sekstende af alle danske virksomheder.

Sammenlagt er andelen af AA-ratede (høj kreditværdighed) og AAA-ratede virksomheder steget fra 40 procent til 45 procent det seneste år.

Andelen af virksomheder i de to risikofyldte rating-kategorier C (Kredit frarådes) og B (Kredit mod sikkerhed) er tilsvarende er faldet fra 28 procent til 26 procent.
- Det er overordentligt positive tal, vi ser i analysen, siger Martin Stabell, der er Risk Managment Specialist hos Bisnode Credit, og uddyber.

- Sammenlignet med de senere år, hvor efterveerne fra finanskrisen har været udbredte, ses en forbedring på alle parametre. Og sammenlignet med det samlede danske erhvervsliv klarer fremstillingsindustrien sig klart bedre. Fremstillingsindustrien tegner sig for halvdelen af den danske eksport, og derfor er tallene gode nyheder for hele den danske økonomi.

Udover stigende kreditværdig viser analysen også, at antallet af konkurser er faldet med 11 procent det seneste år – og hele 38 procent de seneste tre måneder.

Forskelle blandt underbrancherne
Selvom de samlede tal for fremstillingsindustrien er fine, findes der store forskelle inden for industriens underbrancher. Således klarer jern- og metalvareindustrien, gummi- og plastproducenter samt producenter af kemiske produkter sig bedst af alle i fremstillingsindustrien, mens den del af industrien, der fremstiller drikkevarer, pelsskind og transportmidler, klarer sig dårligst.

Det ses bl.a. på kreditværdigheden, hvor andelen af AAA-ratede virksomheder blandt de tre bedst performende underbrancher er dobbelt så høj som de tre dårligste.

- Jern- og metalvareindustrien klarer sig særdeles godt i vores analyse, og lige efter dem kommer plastproducenterne og producenterne af kemiske produkter. Andelen af virksomheder i de tre underbrancher, der får den bedste kreditværdighed, er næsten dobbelt så stor, som andelen i de tre brancher, der klarer sig dårligst inden for fremstillingsindustrien, siger Martin Stabell.

Fremstillingsindustrien står for halvdelen af Danmarks eksport, omsatte i 2012 for knap 600 mia. kr. og beskæftiger 350.000 danskere, hvis man skal tro Bisnode Credit.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094