23948sdkhjf

Supercomputer forsker i vindenergi

Hos DTU Vindenergi skal en ny supercomputer være med til at beregne turbulensen om en roterende vindmøllevinge og forlænge vingens levetid.
Forskerne hos DTU Vindenergi får helt nye muligheder for at lave større og komplekse matematiske beregninger med den nye High Performance Supercomputer, som man netop har taget i brug. Det oplyser DTU på sin hjemmeside.

Computeren er 6400 CPU core-processorer, der er bundet sammen i et netværk. Tilsammen kan de beregne luftstrømme og turbulens omkring en vindmølle og dermed danne et fint opløst billede af, hvordan vinden bevæger som møllens vinger.

- Supercomputeren løser flere hundrede millioner ligninger med et tilsvarende antal ubekendte, hvilket resulterer i detaljerede oplysninger om hastighed, tryk og turbulens omkring en vindmøllevinge i alle tre dimensioner. Den kan også koble aerodynamiske beregninger med elastiske strukturelle beregninger, hvilket alt sammen fører til, at man kan blive bedre til at styre og kontrollere vindmøllevinger og dermed kan forlænge deres levetid, oplyser DTU Vindenergi.

Systemet hos DTU er blandt de største i Danmark - dog med en kapacitet, der er 25 procent mindre end det system, der anvendes hos Vestas. Til gengæld kører computeren på mindre elektrisk energi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064