23948sdkhjf

Dansk-svensk neutronkanon bliver dyrere end ventet

En opdatering af det tekniske design for European Spallation Source sender en ekstraregning på over en halv milliard kroner til Danmark.
Neutrokanonen ESS, der bliver Nordens største forskningsanlæg, bliver så meget dyrere, at Danmark skal skyde hele 600 mio. kr. mere i projektet en planlagt. Det skriver Ingeniøren.

Med en ejerandel på 26,3 procent af det dansk-svensk-ejede projekt stiger den danske regning således fra 1,4 mia. kr. til 2 mia. kr. Det er ifølge Ingeniøren en opdatering af det tekniske design for ESS, som skal bygges i svenske Lund, der udløser en ekstraregning til henholdsvis Sverige og Danmark som ejere af projektet. Den samlede pris for konstruktionen af ESS vurderes således at blive på 14,8 mia. kr. i stedet for 12,4 mia. kr.

Den fulde finansiering af ESS er endnu ikke på plads, det er derfor stadig en mulighed at droppe projektet. Det forventes dog ifølge Ingeniøren, at omkring 90 procent af finansieringen vil være på plads inden sommer, hvilket er nok til, at byggeriet kan sættes i gang.

Det store forskningsanlæg forventes at kunne tage i brug fra 2019/20 selvom konstruktionsperioden først vil være afsluttet i 2025.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093