23948sdkhjf

Spirende optimisme i industrien

Industriens aktører ser stadig lysere på fremtiden, men produktionen mangler stadig at følge med forventningerne.
Den sæsonkorrigerede konjunkturindikator, som Danmarks Statistik udarbejder, steg fra 7 i februar til 12 i marts. Indikatoren følger traditionelt et zig-zag-mønster – og stigningen i marts kommer da også oven på et fald fra januar til februar - men over de seneste 11 måneder ænses en positiv tendens.

- I industrien er der nogle gevaldige udsving fra måned til måned, og det ser vi også i dagens (fredagens, red.) tal, men pilen peger fortsat opad og har efterhånden gjort det længe. Så må vi bare håbe, at det snart bliver mere tydeligt i industriproduktionen, som faktisk har skuffet de seneste måneder på trods af den høje tillid, siger Mathias Secher, der er økonomisk konsulent i DI.

Hvor industriens konjunkturindikator peger opad i marts, led byggeriets forventninger et lille hak ligesom, der også er et lille fald hos serviceerhvervene.

Snert af forårsstemning
Indikatoren, der også kaldes erhvervstilliden - er sammensat af tre komponenter: produktionsforventninger, ordrebeholdning og varelagre. Alle tre komponenter er steget siden februar, hvilket for de to førstnævnte påvirker konjunkturbarometeret positivt, mens en stigning i varelagrene påvirker negativt.

- Der er tro på bedre tider og et snert af forårsstemning i de her tal, men optimismen har nu sådan set været der længe, uden at vi endnu har set de endegyldige tegn på, at økonomien er vendt, siger DI Mathias Secher og konkluderer:

- Den her pæne optimisme blandt virksomhederne kombineret med fremgangen rundt om i Europa skal nok trække lidt mere gang i dansk økonomi i løbet af 2014.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14