23948sdkhjf

Brugt hitter: Århus-firma har succes med brugte computere

For fem år siden begyndte Ulrik Hjul Andersen at opkøbe små partier af aflagte computere og sælge dem videre online via auktionssider. Nu har det, der startede som en hobby, forvandlet sig til virksomhed med 12 ansatte.
- Priserne på brugte maskiner lokker selvfølgelig kunder til, men vi ser også en stor interesse for den grønne vinkel. Vi oplever et øget fokus på recycling, og mange af vores kunder nævner dette som afgørende for, at de ønsker at købe brugt, fortæller Ulrik Hjul Andersen, der i dag kan kalde sig direktør i virksomheden Refurb.dk.

Virksomheden har 12 ansatte, og der sendes dagligt 25-30 genbrugte computere ud til hele landet. Refurb.dk har for nyligt været nødt til at købe nye lokaler i Tilst for at få mere plads.

70-90 procent kan genbruges direkte
Når en bærbar computer skal udskiftes, er der masser af dele i den, som sagtens kan genbruges. Man hører ofte, at udviklingen indenfor it går meget hurtigt, men som regel er det kun dele som ram og harddisk, der trænger til en opgradering efter nogle år. Mange af de elementære dele af computeren udvikles ikke i samme hastighed og kan derfor ifølge Refurb.dk sagtens genbruges i stedet for, at blive kasseret.

For 10-15 år siden gik udviklingen indenfor it så stærkt, at kun de færreste kunne følge med. Når en PC var få år gammel var den outdated, og man skulle have en ny for at kunne klare helt basale opgaver. Sådan er det ikke længere. En tre år gammel computer kan stadig langt mere, end en gennemsnitsbruger har behov for. De elementære dele af computeren, der på et tidspunkt bliver en flaskehals, som ram og harddisk, kan sagtens opgraderes og udskiftes med nyere dele uden at hele computeren behøver at blive skiftet ud.

Ulrik Hjul Andersen fortæller, at Refurb.dk i dag opkøber store partier af aflagte computere fra større virksomheder, leasingselskaber, kommuner og lignende. Virksomhederne investerer oftest i dyre kvalitetscomputere på grund af høje krav til udstyret.

Det betyder, at når Refurb.dk køber computerne efter få år, er de stadig fuldt på niveau med de billige maskiner, der sælger godt til private og det er let at opgradere dem til stærke modeller.

Ny movement satser på genbrug
Ulrik Hjul Andersen håber, at der i fremtiden vil komme endnu mere fokus på genbrug - både indenfor it, men også indenfor andre områder.

- Der er masser af muligheder for at nytænke og skabe fine produkter ved hjælp af recycling. I USA er der opstået en hel movement omkring "Upcycling", som netop fokuserer på at anvende aflagte produkter til skabe nye, fortæller han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083