23948sdkhjf

Fem millioner til dansk køleprojekt

Nyt utraditionelt samarbejde skal udvikle software, der kan integrere kølelegemer direkte i design af elektronik og LED lyskilder. InnovationsFonden investerer fem millioner kroner i projektet, der har navnet Hypercool.
LED-lamper, computere og anden elektronik skal køles for at kunne fungere optimalt og bevare en høj levetid. Mange gange indsættes blæsere, men det kræver plads og adgang til ekstern energi. Der findes dog også passive køleelementer, der ikke kræver ekstern energitilførsel, og udvikling af dem udgør et stort potentiale.

Hypercool-projektet vil ved hjælp af computerberegninger gøre det muligt at designe meget effektive passive kølelegemer. Det sparer energi og materiale, samtidigt med at produktet er lydløst. Projektparterne er AT Lighting, Apiosoft og DTU Mekanik.

– Vi får en unik mulighed for at være med i begyndelsen af en æra, hvor man starter en designfase med den ultimative kølefunktion. Computeren autogenererer nye kølelegemer med særegen funktionsdrevet formgivning, en gave til design, siger Jacob Willer Tryde, Hypercool-projektleder og CEO i AT Lighting ApS, der designer og udvikler LED løsninger med passiv køling.

Mulighed for nye designs
Et passivt køleelement består typisk af aluminium formet som en plade eller cylinder med køleribber. Varmen søger fra eksempelvis LED’en over i aluminiummet og bliver ledt væk fra køleribbernes overflade. Med computerberegninger kan denne proces gøres mere effektiv. Computeren finder den optimale form på kølelegemet efter de givne omstændigheder. Det åbner op for helt nye designs og giver mulighed for langt bedre integration af kølelegemet i produktet. F.eks. kan det, i stedet for at være skjult, designes som en del af produktets ydre form.

Hypercool’s ambitiøse projekthold samler førende kræfter inden for forskning, programmering og design. Sammensætningen af forskere med speciale i topologioptimering og simulering, programmører med fokus på intelligent dynamisk optimering og innovative designere skaber en stærk kæde af kompetencer, der skal realisere fremtidens køleteknologier.

– Hypercool-projektet bliver en enestående mulighed for at forene vores optimeringsmetoder med industrielt design og deraf skabe nye og mere energieffektive produkter, hvor fysik, form og funktion går op i en højere enhed, siger professor Ole Sigmund fra DTU Mekanik.

Potentialet i projektet er udbredelse af effektive, ikke energiforbrugende, lydløse og driftssikre køleløsninger til blandt andet LED-lyskilder og computere. Det vil give en betragtelig forøgelse af køleeffekt og kapacitet fra rent passive løsninger.

– Vi er meget begejstrede for at kunne arbejde sammen med verdensførende eksperter inden for forskning og design. Vi glæder os til at bidrage til en helt unik synergieffekt med Apiosofts optimeringssoftware og viden inden for intelligent dynamisk produktoptimering, siger Danny K. Malkowski, CEO og Partner i Apiosoft ApS, der udvikler 3D-simuleringsværktøjer.

Projektet der løber over to år har et samlet budget på 8 mio. kr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079