23948sdkhjf

Vattenfall og Romo Wind indgår aftale om danske vindmøller

Vattenfall og Romo Wind har indgået aftale om udrulning af Romos iSpin Monitor teknologi til installation i elselskabets nordiske landbaserede store vindmølleportefølje, der i dag består af 69 vindmøller i Danmark og Sverige.
Formålet er permanent at monitorere og korrigere vindmøllekrøjefejl, som forårsager betydelige produktionstab så vel som opslidende laster på møllens generator, gearkasse og rotor.

Aftalen indeholder tillige en option for Vattenfall til at implementere iSpin på fremtidige vindparker med det klare formål at optimere produktion og permanent at korrigere krøjefejl.

Vattenfall har tidligere købt og installeret 22 iSpin-monitor-systemer på deres mindre landbaserede møller med det formål at validere værdien af Romos teknologi.

- Vi forventer baseret på vores tidligere konkrete erfaringer med iSpin-teknologien at vi opnår omkring 2% mere produktion fra vores vindmøller ved at installere iSpin Monitor. Én af vores testvindparker producerede 2.5% mere årlig energi efter korrektion af krøjefejl. Ved at eliminere vindmøllernes krøjefejl for resten af møllernes levetid forventer vi tillige reduktion af vindlasterne, og som følge af dette reducerede vedligeholdelsesomkostninger. Endvidere har vi besluttet at installere en avanceret udgave af iSpin Monitor i hver vindpark, hvorved vi får etableret et objektivt sammenligningsgrundlag for de andre møllers ydeevne i parken, siger Anders Sommer, Senior R&D ingeniør, Wind Power hos Vattenfall Nordic.

- Romo er meget tilfreds med, at en så særdeles erfaren og vidende vindparkejer som Vattenfall har besluttet at forbedre ydeevnen af deres vindmølle portefølje med vores unikke Spin teknologi. ROMO har nu i gennem flere år sammen med DTU Wind Energy i Danmark og Vattenfall samt med støtte fra det danske EUDP program grundigt dokumenteret, at iSpin teknologien er i stand til betydeligt at forbedre vindmøllers ydeevne, siger ROMO Winds CEO, Søren Mouritsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094