23948sdkhjf

Organisationer: Robotter kommer

Der kommer flere og flere industrirobotter i Danmark. Det er godt for virksomhederne, mener DI og Dansk Robot Netværk.
Robotter forbedrer konkurrenceevnen, skaber arbejdspladser og øger produktionen, lyder det fra Dansk Robot Netværk, DIRA, der er interesseorganisation for virksomheder og institutioner, som udvikler eller anvender robotteknologi.

I sidste uge var DIRA på roadshow sammen med danske virksomheder, hvor de i fire danske byer udstillede robotter og fortalte om de muligheder, robotterne skaber.

- Hvis virksomhederne satser på robotter, bevarer de arbejdspladser i Danmark. Lykkes investeringen forbedrer de konkurrenceevnen, salget stiger, produktionen stiger, og virksomhederne skal bruge flere medarbejdere til at håndtere de ikke-automatiserede processer som logistik og vedligeholdelse af robotterne, siger sekretariatsleder Søren Peter Johansen, DIRA.

En undersøgelse fra fagforeningen Dansk Metal viser også, at seks ud af ti virksomheder med robotter oplever en stigning i produktionen, mens det for virksomheder uden robotter er knap fire ud af ti. Også stigninger i antallet af ansatte og ordrer er højere for virksomheder med robotter i produktionen end dem uden, viser undersøgelsen.

288.000 industrirobotter i 2017
Ifølge DIRA er robotter mest anvendelige i fremstillingsindustrien, fødevareindustrien, landbrugssektoren og hospitalssektoren, hvor robotter vil optimere arbejdsprocessen.

- Transportrobotter på hospitaler kører blodprøver, mad og brugt sengelinned rundt, så personalet får bedre tid til at passe og pleje patienterne, lyder det fra Søren Peter Johansen.

Robotter er derfor kommet for at blive, viser tal fra International Federation of Robotics, IFR. I 2013 blev der på verdensplan solgt over 178.000 industrirobotter, som er det højeste antal nogensinde, og IFR forventer, at antallet stiger til 288.000 i år 2017.

I 2013 var der ifølge DIRA 6.551 industrirobotter i Danmark, mens der i 2003 var 2.630. Det svarer til, at der er kommet næsten to en halv gange så mange robotter til på ti år.

Robotter skaber arbejdspladser
Følger virksomhederne ikke med i automatiseringen, går de glip af vækst og risikerer at blive udkonkurreret, lyder det fra branchedirektør Adam Lebech, DI ITEK.

- Historisk kan vi se, at robotter ikke koster arbejdspladser. De er en forudsætning for, at vi kan fastholde arbejdspladser og skabe nye. Automatisering effektiviserer produktionen, og det øger konkurrenceevnen, og der vil dermed opstå nye job, siger Adam Lebech og tilføjer:

- Faktisk ser vi i øjeblikket, at virksomheder flytter dele af produktionen tilbage til Danmark, fordi det nu kan betale sig på grund af automatisering og robotter.

Kilde: DI - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.196