23948sdkhjf

DTU får supermikroskoper

Verdens kraftigste samling af mikroskoper blev i sidste uge indviet på DTU af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.
DTU’s Center for Elektron Nanoskopi er skabt på baggrund af en stor donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

- Det er enestående, at et ambitiøst center både kan bygges og udstyres med det absolut ypperste inden for elektronmikroskopi på én gang. De eksperimentelle muligheder for dansk forskning i materialer og nanoteknologi bliver dermed løftet til verdensklasse. Det vil få stor indflydelse på nanoforskning i hele verden, siger DTU’s rektor, Lars Pallesen.

Et af de i alt syv nye mikroskoper er et næsten fire meter højt såkaldt Environmental Transmission Electron Microscope, der er udviklet af den verdensførende mikroskopleverandør FEI Company i samarbejde med DTU. Mikroskopet er det kraftigste af sin art i verden.

- Med det nyudviklede mikroskop vil vi kunne se detaljer på atomart niveau, i fremtiden også i 3D. Vi kan forstørre så kraftigt, at en fingernegl ville fylde det samme som Fyn. Vi regner med at komme til at se opløsninger på 0,07 nanometer eller det samme som halvdelen af et kulstofatom, siger direktøren for DTU CEN, dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.

Der vil ifølge dr. Dunin-Borkowski blive tale om et kæmpe skridt fremad inden for eksempelvis materialeforskning, hvor forskerne vil kunne se hvad der sker med de enkelte atomer, når de ændrer på materialer, så de får helt nye egenskaber.

- Det gælder både aluminiums- og magnesiumlegeringer, byggematerialer med mere. Der er tale om nye materialer, der kan forandre samfundsudviklingen på områder som kommunikation, energi, transport og elektronik, siger dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.

Kilde: DTU - http://www.dtu.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11