23948sdkhjf

Asetek sikrer Wall Street mod overophedning

Nordjysk virksomhed befæster positionen på krævende teknologimarked.
Køleteknologi fra den nordjyske virksomhed Asetek, Aalborg, skal sikre aktiemarkedet på Wall Street mod overophedning, bogstaveligt talt.

Virksomheden har netop indgået aftale med den canadiske udvikler af special-computere, Ciara, om leverance af vandbaseret køleudstyr. Ciara har specialiseret sig i high frequency trading-servere, som bruges til aktiehandel, hvor der laves mikrotransaktioner med høj frekvens, noget der stiller krav om superhurtige og stabile datatransmissioner. Netop denne type computere er kendt for at bruge ekstremt meget energi - og dermed producere store mængder varme.

Rammeaftalen forventes at få en årsværdi på cirka én mio. dollar, svarende til cirka fem procent af omsætningen i 2014, og den styrker firmaets position som toneangivende i computerkøling. Med en andel på op til to procent af verdens energiforbrug er det et område, der tiltrækker sig stadig mere miljømæssig bekymring.

Tredje aftale i rap
Det er Aseteks tredje rammeaftale indenfor kort tid om faste underleverancer af kølesystemer til producenterne af de store, energikrævende datacentre. Tidligere blev der indgået tilsvarende rammeaftale med amerikanske Cray og japanske Fujitsu.

- Med nu tre rammeaftaler på plads er vores forventninger store til, at endnu større aktører også snart indgår aftaler med os. Interessen er helt klart til stede, kan vi mærke, siger Aseteks direktør og stifter, André Eriksen.

Han har de seneste måneder set værdien af Asetek-aktien stige med over 10 procent på Børsen i Oslo. Det har også haft positiv effekt, at Asetek i juni blev tilkendt 1,9 mio. dollars (cirka 13 mio. kr.) i erstatning efter sejr i amerikansk patentsag.

Virksomheden har 75 ansatte og afdelinger i tre lande. Den oprindelige forretning er produktion og underleverancer af vandkølede processorer til enkeltstående pc’ere, især energikrævende spilcomputere. Fra spilproducenter verden over leveres hver måned over 50.000 computer med Aseteks kølere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125