23948sdkhjf

Nordic Drone i samarbejde med landinspektør

Landinspektørfirmaet LE34 har fået godkendt en danskudviklet drone til flyvning i byer, og firmaet investerer millioner i egenudviklet flykoncept.
Droner er hidtil kun brugt i begrænset omfang til landmåling herhjemme. Men det bliver der nu lavet om på.

Landinspektørfirmaet LE34 har investeret millioner i et egenudviklet flykoncept. Partner i udviklingen er firmaet Nordic Drone, som har hjemme i Værløse, og resultatet er en drone med navnet ScanWing. Det oplyser Claus Houmann fra LE34.

Konceptet har nu ført til den første danskudviklede fastvinge drone med en 1A-godkendelse, der tillader flyvning i byområder med luftfartøjer op til 1,5 kilo totalvægt.

Modulopbygning en force og forudsætning
Det nye drone-koncept er udviklet som et alternativ til de dyre kommercielle droner, hvor pakkeløsninger ofte har en høj pris og visse begrænsninger, forklarer Claus Houmann.

Selve udstyret, der bruges til opmålingerne fra den nyudviklede drone, er derfor forholdsvis simpelt: Et traditionelt kamera plus en GPS, der er knyttet til en computer.

- Der er ikke noget specielt ved det. Det særlige ved drone-modellen er, at de enkelte elementer kan skiftes ud efter behov. Altså kan man skifte til et multispektral kamera, et infrarød kamera eller andet, siger Claus Houmann og understreger, at mulighederne for at skifte elementerne ud var en væsentlig kravsspecifikation i udviklingen af den nye drone.

Boom i droneflyvninger
LE34 råder foreløbig over syv luftfartøjer samt fire uddannede piloter, og firmaet satser massivt på droner til kortlægning og tredimensionel modellering. Man vil nu dagligt bruge ubemandede luftfartøjer til opmålingsopgaver.

- Teknologien er i dag udviklet på et niveau, der sikrer meget høj kvalitet, nøjagtighed og opløsning, og dronerne har så mange fordele, at de naturligt kan indgå i helt almindelige, daglige landmålingsopgaver, fortæller Søren Nørmølle, der er landinspektør og partner i LE34.

Kunder i mange brancher
På et år har LE34 tredoblet antallet af droneflyvninger, og firmaet forventer, at den eksplosive vækst fortsætter. Kunderne tæller blandt andet ingeniører, arkitekter, entreprenører, forsyningsselskaber, den offentlige sektor, landbruget, og større produktionsvirksomheder.

Blandt forsyningsselskaberne har LE34 allerede kunder, og firmaet ser et endnu større potentiale på området. Droner tilbyder både store besparelser og minimere risikoen for personalet, som ellers har skullet tættere på elkabler, skorstene o.l.

Forsyningsselskaberne bruger blandt andet droner i forbindelse med erstatningsopgørelser ved nedgravning af nye ledningsanlæg. De kan også bruges til at lave inspektion af højspændingsledninger og andet, der er svært tilgængeligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08