23948sdkhjf

Hjemmelavet satellit opsendt med succes

Den studenterbyggede satellit AAUSAT 5 blev onsdag eftermiddag sendt op med raket fra Japan. Satellitten forventes at nå den internationale rumstation ISS den 24. august.
Aalborg Universitets satellitlaboratorium var proppet onsdag eftermiddag. Alle øjne i den fyldte sal var rettet mod to skærme, hvor den ene tæller ned fra halvandet minut. På den anden skærm bliver der livestreamet fra Tanegashima Space Center, hvor en rumraket med AAU’s seneste studenterbyggede satellit står klar til opsendelse.

- The White Stork is in the air. HTV-5 is headed towards the International Space Station, annoncerer den amerikanske speaker, i takt med at rakettens enorme motorer får den til at lette fra jordens overflade.

Den rigtige test kommer i kredsløb
Satellitten AAUSAT5 er skabt af 13 studerende fra Aalborg Universitet og skal bruges til at overvåge skibstrafik. Efter planen ankommer den til den internationale rumstation ISS tirsdag den 24. august, hvorfra den skal sendes ud i kredsløb i rummet på et endnu ikke fastlagt tidspunkt.

Rasmus Gundorff Sæderup, en af de studerende som har arbejdet på satellitten, har blandt andet installeret en radio i den. Han fortæller, at opsendelsen gav ham svedige håndflader, men at han først bliver rigtig nervøs, når satellitten faktisk skal tages i brug.

- Først når den kommer i kredsløb, bliver vores arbejde prøvet. Selvfølgeligt er det spændende at se den blive sendt op, men hvis det fejler, er det ikke vores skyld, siger Rasmus Sæderup.

Har allerede AAUSAT6 i tankerne
Satellitten har en levetid på otte måneder, og holdet bag den er allerede begyndt at tale om, hvordan den næste skal se ud. Den får navnet AAUSAT6, og bliver måske større end sin forgænger, som er en forholdsvis lille satellit på 10 cm * 10 cm * 11,4 cm.

- Det hele er på ideplan lige nu, og først skal vi have alt ud af den, som nu skal i kredsløb, siger Rasmus Sæderup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078