23948sdkhjf

Nu "snakker" de med Aalborg-satallit

Med hjælp fra entusiastiske radioamatører kan ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet nu kommunikere tovejs med deres hjemmebyggede satellit AAUSAT5
De indledende problemer med at kommunikere med AAUSAT5-satellitten fra kontrolcentret i Aalborg er løst.

For at kompensere for, at Aalborg ligger upraktisk højt mod nord i forhold til den bane, AAUSAT5 befinder sig i, har Aalborg Universitet sendt specialudstyr til den tyske radioamatør Mike ”DK3WN” Rupprecht i Brombachtal syd for Frankfurt. Han kan nu fungere som bindeled mellem de studerendes kontrolcenter i Aalborg og satellitten i rummet.

- Så vi har fejret med champagne, at det er lykkedes os både at høre satellitten og sende kommandoer til den. Vi var skuffede over, at der ikke var kontakt i starten, men vi har ikke på noget tidspunkt været ved at miste modet. Der har hele tiden været små fremskridt, som vi har arbejdet videre med trin for trin, fortæller Anders Kalør fra AAUSAT5-teamet.

Problemer hjælper den næste satellit
Aalborg Universitet har netop aflagt rapport til ESA om launchen og første del af missionen, hvor AAUSAT5 og en kommerciel satellit fra GomSpace blev sendt i kredsløb direkte fra rumstationen ISS.

- Tovejskommunikation er et meget stort skridt for missionen. AAUSAT5 kan fint høres i Aalborg via udstyret i Tyskland, og satellitten kan modtage og svare på kommandoer, der er sendt fra Aalborg. På den måde har vi været i stand til at omprogrammere radiosender og modtager ombord som et første skridt i retning af at optimere forbindelsen, opsummerer lektor Jens Dalsgaard Nielsen, som er vejleder for teamet.

Jagten på yderligere forbedringer fortsætter, og det næste store mål er at finde ud af, om satellitten som planlagt er i stand til at registrere skibe i de farvande, den overflyver.

- Vores placering i Aalborg er næppe hele forklaringen på de problemer, vi oplever med at få stabil forbindelse til AAUSAT5. Derfor gransker vi de data, vi får hjem, fordi de kan være med til at afdække konkrete problemer. Både for at vi kan prøve at få dem løst, men også så vi kan tage erfaringerne med i udviklingen af efterfølgeren AAUSAT6, siger ingeniørstuderende Anders Kalør.

Fakta: AAUSAT5


• Opsendelsen af AAUSAT5 er sponsoreret af ESA Education i tilknytning til Andreas Mogensens iriss-mission.

• Med i samme frigørelsesmodul som AAUSAT5 var den kommercielle cubesat GomX-3 fra firmaet GomSpace.

• Satellitterne blev fragtet ud til rumstationen med en japansk raket den 19. august.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079