23948sdkhjf

Siemens: Følg os til Cuxhaven

De danske underleverandører skal være fleksible og i front teknologisk, hvis de vil gøre forretning med landets største industrivirksomheder - læs her de bedste råd til underleverandørerne fra vindmøllekoncernen.
Her kan du læse interviewet med Mogens Nyborg Pedersen, Head of Global Sourcing, Siemens Wind Power , der giver gode råd til de danske underleverandører.

Hvilke tendenser præger samarbejdet med underleverandørerne?
Vi bevæger os lige nu fra at have været meget prisfokuserede i vores indkøb og leverandørrelationer til at blive mere fokuserede på total cost. Strategisk samarbejde med udvalgte leverandører, hvor vi arbejder med open book, shared risks og tidlig inddragelse af leverandørers viden i udviklingsprocessen er afgørende i fremtiden.

Hvad er jeres bedste råd til jeres underleverandører i 2016?
Virksomheder med forskellige kompetencer bør gå sammen i klynger og udvikle funktioner og løsninger til vindmøller og leveres som færdige systemløsninger. Det kræver, at de enkelte virksomheder er åbne omkring udvikling og innovation og har en tæt dialog med os. Alle parter skal hele tiden fokusere på det fælles produkt, forstå kravene i markedet, og hvordan de indgår i sammenhængen.
Vi etablerer en offshore-montagelokation i Cuxhaven med start i 2017. I den forbindelse efterspørger vi leverandører af moduler og store komponenter, som vil etablere sig i umiddelbar nærhed for at opnå synergier og reducere logistikomkostningerne af de store moduler og komponenter. Man bør implementere kvalitetsprocesserne APQP og PPAP for at imødekomme vore krav i fremtiden.

Hvilke er de væsentlige krav til en underleverandør fra jer?
Modulleverancer betyder øget kvalitetsfokus, fordi vi ikke i samme omfang har sluttest som intern kontrol før projektinstallation. Kvalitets processer som APQP (Advanced product quality planning) og PPAP (Production Part Approval Process) er blevet introduceret og bliver et væsentligt krav for leverandørerne i fremtiden. Afhængig af produkt eller serviceydelse skal leverandøren have global tilstedeværelse for at kunne efterkomme kravet om leveringsfleksibilitet og optimere logistikomkostninger.

Hvad adskiller danske fra udenlandske underleverandører?
Danske leverandører har et højt kompetence- og kvalitetsniveau, når man sammenligner globalt. Danske leverandører er dårlige til at finde sammen i kompetenceklynger, så de i fællesskab kan tilbyde stærkere og mere sammenhængende løsninger. De er mistænksomme og bange for at indgå samarbejder med kollegaer. De har en tendens til at betragte alle andre som konkurrenter og holder kortene alt for tæt til kroppen. Leverandører i andre lande er mere åbne og modige på dette felt, og det er en barriere for danske underleverandører i et globalt marked.

Hvor stor en del af jeres underleverandører kommer fra Danmark?
For regnskabssåret 2015 blev knap 40 procent af købet faktureret fra Danmark. Denne andel omfatter både produkter til møllefremstilling samt serviceydelser som f.eks. fragt af møllekomponenter. En stor del af det fakturerede produceres dog ikke i Danmark så produkter og serviceydelse med oprindelse i Danmark udgør knap 30 procent af totalkøbet.

Hvor stor en del af jeres produkt kommer fra underleverandører?
Vinger fremstilles internt i store vakuumforme. Halvfabrikata som glasfiber og balsa købes som prefabrikata til de forskellige vingetyper. Herudover fremstilles alt hos underleverandører, både eget design og leverandørdesign, og vi forestår kun færdigmontage samt få undermontager.

Hvordan vil I beskrive udviklingen i brugen af danske underleverandører?
Danske leverandører har vokset sig stærke på løsninger og kvalitet, idet de har været med fra den tidlige start af vindmølleindustrien til nu. En del af mølleteknologien er imidlertid undergået kraftig innovation, hvorfor nye typer leverandører og teknologier introduceres. Nogle af disse teknologier som f.eks. Direct Drive gør, at en del af komponenterne ikke findes blandt danske leverandører og dermed reduceres brugen af dem i fremtiden. Endvidere er kapitalkravet for at have den nødvendige styrke i branchen skærpet, hvilket betyder at mange danske leverandører i stigende grad vil blive fundet ”for lette”, med mindre man har et meget unikt produkt. En del danske leverandører besidder kernekompetence indenfor deres teknologifelt. Dette giver dem mulighed for at være stratetiske samarbejdspartnere med vindmølleproducenter samt indgå i klyngesamarbejder, der leverer moduler eller undermoduler til vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065