23948sdkhjf

DTU får millioner til forskning i nanofotonik

Et nyt forskningscenter på DTU skal undersøge, hvordan man udnytter lyspartikler til at opnå datahastigheder på mere end 1.000 gigabit pr. sekund.
Det nye center får navnet NATEC (NAnophotonics for TErabit Communications) og samler stærke forskningsmiljøer i Danmark med det formål at skabe et internationalt førende center inden for nanofotonik, som er et hastigt voksende forskningsområde.

Udviklingen inden for nanoteknologi har muliggjort fremstilling af nye typer materialer og strukturer; fx kan elektroner indfanges i såkaldte kvantepunkter, også kaldet kunstige atomer, og lys (fotoner) kan dirigeres omkring hjørner og fanges i bokse i menneskeskabte krystalstrukturer. Disse fremskridt giver helt nye muligheder for at kontrollere lys og elektroner med vide perspektiver for fundamental videnskab og nye anvendelser, både indenfor superhurtige kommunikationssystemer og medicinsk diagnosticering.

NATEC centret har et budget på 50 mio. kr. over fem år, hvoraf VILLUM KANN RASMUSSEN FONDEN har bevilget 25 mio. kr. NATEC er et samarbejde mellem fem institutter på DTU. Centret ledes af Professor, dr. techn. Jesper Mørk fra Institut for Fotonik, og omfatter desuden Institut for Mikro- og Nanoteknologi, Institut for Mekanisk Teknologi, Danchip og Center for Elektronnanoskopi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094